老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
你到底有冇入條link? 個數字唔係每年嘅增加數, 係現有嘅數量

個table由2007至2017嘅統計都列得好清楚
所以你嘅理據就建基喺2018年嘅數據上面 即係你老豆三十年前坐過人車學識咗教咗你,因為唔係2018年嘅事所以又唔計

一部車喺一年之內又淨係可以載一次,一個人
原來呢樣禮儀又一定係坐過人車或者車過人先識,長知識了
因為我估樓主嘅意思係有好多人去到廿歲先知呢個禮貌係完全唔奇, 唔洗第一次就俾屌人冇家教

而家教問題就引伸出有相當一部分嘅車主係唔想客人坐前座, 咁何來係家教?

都已經唔係討論緊解決方法, 上車前問係當然最好嘅做法.
先唔講錯字,你其實可以整理一下先

新年著紅衫,係因為著紅衫代表喜慶
咁謬誤在於著紅衫係咪一定係新年?

之後你先再加送殯呢個因素
其實係同上述所講既邏輯無關

至於送殯著紅衫有問題
係因為紅衫代表喜慶
除非你認為送殯係喜慶事
點解唔係?

生活中用唔到嘅技能唔係要接觸先知? 7.46%佔有率好高? 高到要唔坐車嘅都要識?

所以咪叫你用返數據論證, 你又冇
唔識人情世故仲理直氣壯

你咪試下公司飲茶叫一籠灌湯餃lol
55萬架車係現存數, 即係唔理你架車幾多年前買都計埋. 741萬人都包括埋未死又坐過車嘅人, 你想點分配? 俾條數嚟

咁你有冇數字去證明741萬人有幾多係坐過車而又認受坐前面係家教呢一點?
咪就係
坐車頭係禮貌
但事實係無咩人知
香港唔係個個有車
家教9成9都係經驗過先會學到
唔知係好正常
正如你未見過人派散水餅, 根本唔會知原來個個都係咁

唔好咩都當係常識, 當自己高人一等
朋友梗係坐隔離有最好既交流架啦
想有交流點解會坐後面先?
你同朋友答其他交通工具正常都會揾孖位一齊坐啦 會坐第二行? 你唔怪對方都覺得唔好意思 係咪你唔想同自己講野
下!
著紅衫代表喜慶咩?
無人話我知
唔通紅魔鬼著紅又好喜慶?
咁所以係你唔知
你中意可以Google或者開post問
世界各地都知呢條rule
點解唔係普世價值
Fine dining西餐有幾多人會食
事實上又有幾多人識table manner
但一定係普世價值囉

都係果句
你唔知而冇做,冇問題
而家入得post就個個都知
知而不做,咪冇禮貌囉
要唔要我再講白D?
禮貌好多時係NORM,無咩理由
你無得問點解去送殯唔可以穿紅
只係大家認為如此

坐朋友車唔好坐後面,一樣
又一個
我同意唔係人人識
但絕對唔同意家教係經驗過先學到
坐車要坐前座,講一句你已知
仲需要經驗啲乜?
算啦解釋唔到㗎啦
條友都唔明
喜慶日子著紅色衫 就識約定俗成
坐隔離代表禮貌同約定俗成
就會話你邏輯有問題
又咩撚一個?
你認為「送殯唔好穿紅」本身有咩道理可言?
你想講乜啫
咁的確係有呢種禮儀嘅存在所以咪討論緊啱唔啱囉
我自己又真係未遇過有車主唔想人坐前面,
叫得我坐佢車, 而又無其他人同行我都會自動坐去副座
自己上去追post啦
有幾個回覆已經解釋哂坐前座既原因同歷史
唔好再答咩冇得解呢啲不問因由既廢話

off topic答問你個新年
其實上面我已經講得好清楚
你唔知係你無知
無知冇問題
無知仲要唔肯學
覺得自己冇錯先恐怖

約定俗成既文化可以話人先入為主

利申 車朋友會覺得佢坐後面好奇怪,會冇咁自在,但唔係好介意
坐新識既人車會問下坐前面好唔好
對比坐後座更唔鍾意人大力開門
我坐親朋友車一定要坐後座
唔係因為我無禮貌而係我一坐前座就特別易想嘔
我比較在意點解呢個常識會變左家教?
冇禮貌仲要大大聲話人地唔啱, 香港真係變大陸架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞