老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
禮貌就唔似安全有科學定義
係社會習慣歷史感情嚟
而家車台變咗做小學台?
問:點解坐前座係一種禮貌?
答:冇得解、佢其實真係禮貌黎、人哋做我咪照做、唔做我會比人話、冇原因架、呀媽教

你哋平時咁樣答問題
「係社會習慣歷史感情嚟」
咦你又冇錯啊

咁佢既然係習慣就有佢開始做既目的
唔會話係石頭爆出黎然後所有人跟
咁原因係咩?
又有咩歷史因素?
我喺第一二頁已經 quote 咗幾個 source
有興趣就參考下
無興趣睇我唔當你無禮貌
所以佢咪係有原因囉
唔係咩「冇得解、佢其實真係禮貌黎、人哋做我咪照做、唔做我會比人話、冇原因架、呀媽教」
證明連登真係好多人淨係識跟風係係係
副駕駛責任唔係必然導致呢個禮貌傳統嘅
有人問做老闆點解又可以坐後座唔使負番副駕責任
嚴格理論上嚟講無人坐副駕真係唔係咁好
但老闆可能因為有私務處理,要同後座乘客傾嘢,要保密
咪形成咗唔坐副駕嘅習慣
我個人覺得好睇乘客同司機嘅關係
出錢嗰個咪做老闆話事
朋友平輩咪坐番副駕表示你有個 intention 必要擔當副駕責任 accompanying with you
咁都要我寫咁大篇嘢 quote 咁多個 source
等幾日先終於有一個你咁既回覆
呢個討論區真係唔撚係做緊討論
因為呢啲係基本嘅小學雞嘅常識
無人有責任咁好氣詳細分析教曉你
仲要我 quote 咗幾個 source 成十幾版都好似無人睇仲要拗
從來平輩或者長輩/上司車你嗰陣都要坐前面,佢叫返你坐後面就例外

呢樣嘢由以前馬車年代傳落嚟,以前得司機/馬車伕先至會坐前面,後面坐嘅係老闆,中間有一種尊卑嘅關係。 時至今日演變成坐車嘅禮儀,人地揸車車埋你嗰陣就要坐咗前面先,如果唔係就有一種當人係司機嘅感覺。

有好多禮儀上嘅嘢都未必關安全事,不過係觀感同尊重嘅問題囉
從來我係屌緊人不問因由
我要支持一早講咗呢個point
如果你話無人有責任講既咁即係唔洗討論
你可以入去每一個post回「無責任同你講」
都啱
白人都有坐車坐前面,連燈仔又扮睇唔到
清唔好再鑽牛角尖啦
如果真係要詳細解要 breakdown
咁你又解唔解釋到點解要安全?
唔安全嘅後果?
撞車有乜問題?
賠錢有乜問題?
受傷有乜問題?
死咗有乜問題?(呢個最難答,死咗就乜都唔使理,啲親人傷心失去家庭支柱有乜問題?關我咩事?全世界人類死哂有乜問題?地球咪一樣轉動?地球唔存在有乜問題?)
咪坐返前面囉仆街,有幾煩,咁都要開po講。
唔識大撚晒呀?就晒你好唔撚好。
話人在意你自己咪又係開po係度鳩噏。
你犯事都可以同法官講唔撚知嫁
中晒樓主啲思想
冇一條識Sorry
唔識我就答唔識

唔會答「冇得解、係咁、啊媽教」
咁簡單既道理都唔明?
你會舉手答問題答人冇得解?
我第一份工果陣老闆成日車我地,副駕通常係佢個左右手坐,攪到我以為我呢啲低級員工唔坐得,有次佢車我番屋企我開後坐門,結果佢笑住咁同我講: 屌你,司機呀? 果次先知係坐前排係禮貌。

有時唔識唔緊要,比人教左咪受教唔好駁嘴。

除非司機有特別要求,如果唔係一般都係坐前坐。
如果司機個副駕位唔方便比人坐,佢自然會講,我有個女性朋友副駕位好多雜物,車親人都叫人坐後排。
首先我無講過「冇得解、係咁、啊媽教」
我就唔會對號入座
但我答過禮貌。
禮貌就係答案
但有人(無話你)係唔接受禮貌作為答案
然後又話無原因
至所以我 breakdown 番禮貌背後嘅來由歷史社會習慣

咁入得車版大家正常都知安全係重要。
安全好多時就係答案。
但點解要安全?
你叫人 breakdown 好多人都答你唔到
因為已經植入咗腦海入面成為港豬一部份

就正如答禮貌。一樣
Ok
Sorry 我高估咗香港人嘅程度
啊係 你淨係答過「人做你就做」

同埋講多次啦 問題係點解佢係屬於禮貌
唔好成日拎佢係禮貌黎做前設

sorry 從來唔撚知呢個係咩版
有post我就入
你呢堆問題留翻其他高人答你
因為呢啲應該係老豆老母教唔係外人教囉,所以坐人車唔坐前面咪冇家教
你冇錯錯既係你老豆老母冇教好你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞