老老豆豆, 其實載朋友坐後面有乜問題

611 回覆
285 Like 1974 Dislike
無, 其實我都係鳩吹,
無野做先一路亂講野

最簡單既反例子係, 非洲人既禮儀

btw, 只係覺得一定要坐前面好on9
同埋相處之道唔係個個都響生活到學到
最驚係自己做錯對方唔講,然後慢慢疏遠自己
如果生活上學唔到相處之道都幾大劑下,點喺辦公室生存
坐後面OK 但係我唔會同坐後面嘅人傾計
On9教精你咋,咁都有小朋友係度反駁
你講得岩啊, 所以我公司得我一個文職
以前做野都係唔知點解會得罪人
留名睇下有冇人駁
定個個都跟風,見人地講就跟埋一份,諗都冇諗過背後原因
Ching揸開的士?
放心 由上個post開始到宜家都未有
除咗禮貌 其實都係講緊識唔識尊重
社會上好多不明文規距同禮貌
你覺得唔重要唔遵守無人吹得你漲
但只會顯得你個人無乜修養
亦都會令其他人誤會你對佢哋不尊重
情況就好似
蝗冇文化
但蝗話返港人唔包容
理性討論下
好 我當你要打破傳統 依個坐前座嘅禮儀已經過時
但有無諗過人哋嘅感受?睇到個po都知有幾多人仲係覺得呢個係基本禮貌
如果我係坐順風車嘅話,可以令自己心安理得又唔會得罪揸車嗰個,坐前座有咩唔好?咁樣會俾人感覺到你係尊重佢,何樂而不為
除非揸車嗰個真係話無所謂 我無野講,你大可以想坐喺車尾箱都得
其實用個腦諗下都知
以前車伕馬伕都係面拉車後面坐乘客
咁咪慢慢有意識前面係司機後面係高等啲嘅人或者乘客囉

我真係好少聽人質疑一樣禮貌點解係禮貌
見到啲00後同屋企人食飯都要塞住耳筒聽歌
拿你呢個就係「可能」既歷史由來
起碼都叫有原因或者叫理由

而唔係「我呀媽教」「咁就係冇家教」
呢啲完全不問因由既解釋
上面講咗好多次
佢哋仲係覺得 咁樣唔代表我當你係司機
已經知道講多都嘥氣
真係朋友點解要坐後面? 坐隔離傾下計唔得?
賓主關係
個黑鬼音樂家仲擺緊老闆款
連 KFC 都唔肯用手食
佢唔想做副駕係佢話事

但呢個 post topic 係講緊朋友,平輩
你都識講以前啦
咁而家渣車既係咪拉緊部車呀

少人質疑唔代表唔質疑得,而家過時冇事實依據既做乜唔質疑得
咪撚乜鳩都賴00後啦 柒頭
宜家個討論點唔係坐前座嘅所謂禮儀係咪過時
而係佢究竟喺邊度出黎、有咩原因、有咩好處、有咩目的、點解坐前座就係有禮貌

你如果冇以上講既任何一樣野
叫宜家既新一代從何得知?
又點去跟從?

當然你可以話屋企教
其實乜都唔知 死跟架炸
不過人哋會因為咁話我
我咪照做囉

咁就正正就不問因由既例子
咁所有人循規蹈矩就得 唔洗求變
所有咩紮腳都唔該保留
00後未見過世面,得佢地先唔識
哦你地可以質疑起因
我講番我覺得嘅起因又話我講以前
咁點啊 我分析番上一秒嘅情況你睇?

我話好少聽人質疑唔係話唔質疑得 係話緊你點解一啲大家都明嘅野你咁撚on9要問番轉頭啊
痴撚線我坐開後面點解要坐前面
坐後面都叫冇禮貌
同你好撚熟呀?
唔撚想係一班人面前拒絕你先答應你喳, 係FD既點會介意你坐邊
同你去到車場坐完後面仲要比你個死ON9仔唱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞