[咖啡撚] 飲齋啡先係真男人呀!

844 回覆
832 Like 55 Dislike
amber我都唔鍾意,次次飲完喉嚨好乾
我上次飲又唔覺得有問題
amber 好飲喎
公司用煲咖啡機,偏酸。如果買現成豆煲咩brand好?
可能我每次去邊都飲Latte 所以觀感不一樣

It might not be an apple to apple comparison
我都會飲 latte
通常我都係預計自己會坐 1h以上就先叫手沖

如果同朋友一齊飲
就奶啡手沖各一
咩機呀你果部?
當我以為飲咖啡係工具,用黎扮工提神既時候,你飲緊生活態度
Browny cafe 邊隻值得試?聽日可能去
咖啡並無提神效果
飲得愈多我愈眼訓

平時開啡聚搞分享
試唔同產地品種處理法
試唔同沖法,唔同人沖
討論點樣改善調整

玩完幾個鐘
攰到杯都唔想洗
收哂落洗手盤
落床即刻訓著
你問鋪頭咖啡師啦
我又唔係入面做
對我嚟講咖啡只會利尿
喺澳洲飲過好多間 有啲係會滑到唔似咖啡 有啲加左奶好似飲奶茶咁 好好飲
利申 屋企一日一杯
咖啡因係興奮劑,對一般人嚟講點都會刺激到神經系統(提神),除非已經習慣咗個劑量
另外,興奮劑嘅作用係刺激交感神經系統引發fight-or-flight response,事後覺得攰好正常

講提神咖啡溝酒先勁
試過食晚飯前飲咗杯手沖,食飯嗰陣又飲咗杯紅酒
結果嗰晚成三點幾四點都仲係望住天花板,精神上好攰但係肉體瞓唔著
好奇試一試呢罐嘢,嘩!好難飲

可能你再飲多啲都會習慣左個劑量
點解要做傻事
唔出奇
讀書嗰陣好少飲咖啡,有次通完頂隊咗杯熱飲紙杯份量嘅咖啡結果瞬間叉爆電個腦一片空白
依家晚晚飲杯手沖完全冇反應
我宜家飲手沖都唔會有啲咩感覺
大家最近飲緊啲咩
淘寶淘返嚟嘅雲南typica
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞