[咖啡撚] 飲齋啡先係真男人呀!

844 回覆
832 Like 55 Dislike
Cafe corridor真係開咗好耐
好驚佢執,自由行前就開,佢一開張我就有幫襯,因為我住港島
https://etw.nextdigital.com.hk/article/3_58640788
當年都執過
我有3,4個月無去添啦計返
係咪一落左奶就唔會試到咖啡原味(果味個d)??

如果我想試咖啡嘅果味應該要叫black coffee?

公司樓下有間好正,好想朝早番工之前試下
識飲威又點會落綠茶呢?
如果佢個 basic 係靚既
你大可以就咁飲 espresso

但大前題係你果間鋪頭真係得
由即溶,罐裝到單品coffee係一條長嘅路程嚟

好多人(暫時包括我),買普通豆用普通espresso 全自動機現磨即飲就滿足

偶然飲下單品當explore下新嘢咁,慢慢嚟啦
真係飲咖啡既就會講要咩豆同點沖
black coffee只係齋啡統稱
我去咗鋪頭,見到好多款唔同手沖壺
諗住揀最大路嘅時候,
見到有款掛耳咖啡手沖壺
屋企用緊茶壺沖,係唔係買隻普通嘅細嘴好啲
新手用細嘴會易啲控制

熟左先慢慢轉返粗嘴都唔易
粗嘴壺多啲野玩,水柱可大可細
好似每一個咖啡post先見到巴打你
btw我係入黎問
我係買咖啡粉嘅,我上網見人地手沖啲咖啡粉識膨脹,自己沖啲粉就唔識,咁即係點
唔夠新鮮?但佢個烘焙日期都係早兩日
係,有咖啡 post 就有我

呢個係講緊入面既排氣
岩岩磨粉之後會有大量既二氧化碳排出

落水,等粉膨脹完整後先再沖
呢個動作叫 預浸 (pre brew)
作用係將佢入面既 二氧化碳快速排走
令二氧化碳唔會係過程出突然排出,阻礙沖煮

但由於你既咖啡粉係一早磨好左
所以入面既二氧化碳一早排好哂,就唔會再膨脹

但缺點就係
預先磨好既粉,香味會流失
咖啡豆磨成粉後
15分鐘會流失50%香味
題外話

如果係淺焙既豆,烘焙日期早兩日就其實未係最適合用既,一般要係要養豆,即係等返一星期左右

所以唔係話即炒即用就最好
無計啦,無磨豆機,焗住買磨好曬,不過確實比之前買嗰罐illy好飲
一日2杯齋啡
Gym撚
我貪佢日子近以為新鮮先買
由入手順序開始排

手沖壺
1) 偽kalita 手沖壺 ( 初入門第一隻壺 )

2) kalita 鍋壺,神燈
3) 月兔印 1.2L(朋友買錯)
4) 淘寶無手柄壺 (好用)

5) 月兔印 0.7L (宜家常用呢隻)

磨豆機
#擁有
0) kalita 裝飾用木制手磨 ( 放左係書櫃裝飾,幾靚 )
1) 小飛鷹電磨,原裝刀盤 ( 不建議,出事)
2) 小飛鷹電磨,自改刀盤鬼齒 ( better )
3) lido3 手磨 ( 強烈推薦新手買呢隻 )
4) 小富士電磨,原裝鬼齒刀盤 ( 好用,風味完整出色 )

#曾經擁有
1) hario 手磨 ( 極端強烈不建議,設計者應要落地獄 )

2) porlex ( 好過 hario,但仍然不建議 )
3) 淘寶匿名2代 ( 好用,唔貴但性價比高,1000蚊以下 性價比王 )
4) commandant ( lido3 同列 封頂級手磨,味道出色平均,各有特色 )
5) kalita next G 電磨,平刀 ( 未經調較,磨出黎粉粒偏粗,歸零後可解決此問題
防靜電設計極出色 )
6) EK43S ( 冠軍級比賽用封頂級電磨,新手盲測都飲得出分別,但貴 )
7) 小飛馬電磨 ( 細粉比較多,同等價錢建議買手磨好過 )

濾杯
1) V60 (膠,陶瓷,玻璃,金屬 都有)
2) kalita 101 濾杯
3) kono 濾杯
4) melitta 濾杯
磨左做粉入袋就應該無關係,到你手應該都排氣排得七七八八
我指既係未磨既豆
上面太長唔quote
諗緊lido3/匿名,定係直上comandante好
用緊垃圾hario

等陣先

lido3 commandant 係同一等級
匿名 次一級
價錢都差差唔多1000
老實講lido3應該夠我用,但個樣唔太討好
而comandante真係好靚
700,1400,2000

其實真係睇個人喜好
2隻我都推介
有冇人玩過chemex
旅行嗰陣飲過 啲味幾乾淨
同埋個樣好型

香港有冇邊間有得飲?
好似好少見
玩咁多年啡
見過人買,未見過有人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞