[咖啡撚] 飲齋啡先係真男人呀!

844 回覆
832 Like 55 Dislike
Lm
手沖會多啲野揀
我怕你飲唔慣姐

但真心,精品咖啡店既 espresso 都好好飲
認同啊 其實咖啡冇得話好唔好飲
只有啱唔啱飲(當然唔係話亂咁黎果啲)
就好似geisha唔一定好好飲 其他都未必係唔好飲咁

我講果兩間都唔只得一隻blend
所以可以問一問佢 再睇一睇自己鐘意飲咩

而手沖黎講 其實都要睇好多野
產地 沖嘅方法 手勢
又係另一個坑黎
唔係 係部機出個shot唔好 standard 沖法無問題
近幾年已無飲過好飲的geisha
我暫時淨係飲到 甜 酸 苦
仲未dap得出佢係咩類
係咪我條脷唔夠發達?
直上EK啦
唔睇 budget 就一定係 EK 架啦

espresso 機就一定係 lamarzosso
樓主指教吓我好嗎?
朝朝都飲返杯 之後就可以去廁所了
老實講,未用過
接近100年前既舊世界產物
French press, moka pot
土耳其壺, 比利時壺
呢啲我一樣都無用過
除左 siphon 唯一有玩過之外

理論上就唔係實唔實既問題
而係個粉量既問題

moka pot 你壓實佢其實都無太大意義
佢亦唔似 espresso 機咁大水壓
啲水仲係由下而上咁上
明白。
cumme cazzo coce
我樽cold brew唔記得雪
飲完會唔會入廠
無事既
要有實驗精神
cold brew 唔記得雪
你都幾大懵喎
一轉身收拾好啲嘢就走
應該唔駛。屋企有隻,搬左屋後點知個爐頭放唔到個MOCHA POT...從此入左冷宮........

MOCHA POT 好似半ESPRESSO半SYPHON咁,剛滾既水透過蒸氣壓,打上粉餅,再流番出黎就完。
但無ESPRESSO既高壓蒸氣,亦無SYPHON浸泡既過程。

呢D 舊產物應該不會預你去壓粉,個載粉位既設計和物料亦唔似要你壓粉。
明哂。
mocha pot拎黎做古巴咖啡幾合適,因為落大量糖,over extraction都無大影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞