[咖啡撚] 飲齋啡先係真男人呀!

844 回覆
832 Like 55 Dislike
睇你點定義新鮮啦
'鋁質粉囊的密封式設計能有效鎖緊900種細膩多樣的芳香,免受氧化影響,將新鮮芳馥完好保留。由烘焙階段開始,直至包裝為粉囊咖啡之前,所有咖啡製作過程均在嚴密控制的環境下進行,確保不會受氧化影響。'

So far 我懶, 有時一買到手, 都係自生產日期起 2個月左右, 佢比到我最方便既新鮮咖啡
當然 臨飲前 先去磨豆 會係最新鮮
密封係會比較好
但同新鮮即磨相比,都係差太遠

不過我唔反對 capsule
係公司無選擇
的確係好過飲即溶同罐裝
即溶同罐裝, 飲唔返轉頭了
lm學嘢
我宜家飲罐裝會肚痾

飲唔到劣野宜家
即溶真係唔得
焗住飲嘅話要加糖同奶精
十幾年無飲過了,其實係咩味都已經無印象
飲過一次精品咖啡,係手沖嘅埃塞俄比亞豆,飲落去係酸味,同中藥嘅味好似
你係邊間飲
Accro
咁我寧願相信係你唔識描述個味道
第一次飲,飲落去真係同中藥嘅酸味一樣,飲完係有其他香味
飲既時候
問自己

1) 飲到咩味,酸?甜?苦?
2) 係舌頭既邊一個部分飲到
3) 以上飲到既味道,舒服定唔舒服
4) 除左頭先既部分,舌頭其餘部分飲到啲咩味
5) 舒服定唔舒服 ?
6) 將所有味道&感覺形容出黎,有無係你生命入面,食過/飲過類似味道
7) say it, name it
我大概知你講咩味,酸既中藥味出現喺咖啡,一係黨參,一係就五味子
所以掉返轉嚟講,唔覺得呢種中藥難飲
Anyway 都會再試其他,跟樓主咁邊飲邊問自己
I’ve drink triple espessso and finished the whole cup

利申:多年前
ACCRO 以前未好出名,仲係老闆同PINKY 個年代間唔時去幫襯,個陣係品質最好既年代。Ethiopia 估計係飲Yigacheffe? Yigacheffee比較signature 既係帶點姜橙花,佛手柑香氣,耶加味

咖啡店好多時會提供個隻豆既描述,可以試下由呢D HINTS入手,睇下搵唔搵得番個隻風味。

亦可留意產區,由大路入手,你一見到個國家名就可以預計可能有D咩風味。eg : 非洲豆酸度高,花果香比較突出。美洲豆堅果香草味較多。亞洲則草本味較重。

另一個HINTS係,著重一入口下咽後口鼻腔充斥個隻氣味,嘗試同其他物品既認知連繫起上黎,有時係靠小小想像的。唔好淨係靠味覺
留名學野
跟你學野就真
原來我去過好少
Cupping Room
%Arabica
Cafe Corridor
Living Room cafe 長沙灣
only
不過cafe corridor去咗好多年
cafe corridor貪佢可以食煙啫,戒左之後都無去過
%Arabica啲嘢ok,不過個價錢真係呃水魚
係呀好貴

咁邊間比較價錢合理又ok?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞