[咖啡撚] 飲齋啡先係真男人呀!

844 回覆
832 Like 55 Dislike
佢啱啱開嗰陣有飲過
好似係當時香港第一間有nitro coffee
用豆飲落就麻麻
但加少少syrup都ok
夏天飲都係爽嘅
唔會覺得好飲但又唔反感
依類日本甜品cafe d coffee 通常用乜豆?
我沉淪玩啡一排買哂gear (虹吸, ec155, 蒸餾, 法壓, 越南杯。。。)
發現沖一杯espresso 由磨, 飲完到洗野都用你半粒鐘

做緊人夫/老豆 根本就無呢d時間花, 最花時間係洗

而家都係磨粉, 放濾紙, 蒸餾/手沖。
飲完掉咗張濾紙/粉渣, 沖沖水攪掂

所以而家都係在乎豆本身既質素就算

有無邊度買邊豆好介紹? 我飲哥倫比亞或者堅果味 以至肯亞豆果種果酸味都ok. 亞洲豆果隻草藥味就唔得
其實手沖真係好方便
整掂用水沖下就乾淨哂

espresso 如果真係家用其實好煩
洗既時間真心多過飲既時間

買豆 list 係第一頁既 店舖list 底有呀
blend 豆架啦
入面有咩組合就間間鋪都唔一樣
Wpm zd-10定小飛馬好?
2個都唔建議

預算唔多就買手磨啦
又係匿名2號?
其實佢好喺邊?

刀盤做功好
所以出品平均
如果咖啡粉出到黎唔平均
有粗又有幼,咁你技術幾好都難救
想問如果想玩moka pot 買豆個陣要留意烘焙度定粗細?
我睇片話有分moka pot專用烘焙既咖啡,但唔知係豆定粉
如果淨係睇烘焙度既話,係咪可以玩手磨
我記得佢既刀頭唔係大陸
印象中第一代唔係
睇你想要咩味道去揀烘焙度
玩得mokka pot 我估你重口味
揀d 中深烘啦

咩烘焙都可以手磨架
唔明你問咩
怕唔怕一日一杯個胃唔撚駛要
一日幾杯飲左咁多年都好地地
其實岩岩入門,想話屋企玩下
但咖啡機太大份,怕自己三分鐘熱度部野就阻「定」,所以先諗moka pot

係咪中烘焙度以上都岩moka pot 用,粗細就盡量細就得?

主要想玩奶啡
利申:唔係男人
其實咩烘焙度都可以用 moka pot
但當然傳統上就會係深焙

但問心果句
你新手入門玩 Moka pot
其實好難玩,亦好難控制

我會建議你玩手沖,會相對簡單啲同易啲控制
玩奶啡建議中深烘焙啦
買個手磨
然後去咖啡店買佢地嘅house blend試下先
一日一杯好平常咋喎
你咁講一定係唔飲開嘅
nespresso
一陣返屋企沖 geisha
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞