[咖啡撚] 飲齋啡先係真男人呀!

844 回覆
832 Like 55 Dislike
Tom n 唔知乜 ?
飲過一次奶啡,都 ok 正常既

espresso 就無試過
不過又解釋返先
我地成日踩連鎖
係踩佢價錢貴
但啡既質素跟唔上
豆既問題,與咖啡師無關

大家都係 coffee shop
人地細鋪 eg barista jam,brew note
espresso 勁好飲

P 記的確都係好過 S 記
但同精品細鋪比,都仲有距離
華麗留名
買左隻french press 真係好難用
成日過度粹取 比例時間水溫有排試
留名學野
買隻 Aeropress 啦
French press 成百年前既產物
宜家剩係拎黎沖茶架咋
每次變一個因素慢慢試
不過我成日試得到嘅時候包豆都走味/飲完
試下咁整 隔左渣嘅cupping
https://www.youtube.com/watch?v=8gXuo8c_bNI
公司成日同我地講係做commercial market 唔係精品market 優勢係豆嘅qc穩定 做retail n corporate market係必需

而P最大問題係人工低,員工冇心做,就算豆算可以,但每間鋪沖嘅質素都有岀入

連吹奏咖啡咁小事都呀吱呀咗摩洛哥,你無賓州?
qc係穩定,慘在穩定地差呢
講真,我喺美國街邊0.99一杯pre-brew都好過香港連鎖,我都解釋唔到
笑話
精品啡鋪 house blend 既穩定性會差過佢 ?
叫佢自己出去飲下先啦

人地細鋪做啡就真心係專業
一得閒就試 shot,一日可以 微調 廿幾次 shot
因為溫度濕度氣壓日曬會改變隻豆既味道

大家買個 espresso 飲
都係廿蚊
細鋪專業咁多,連鎖鳩咁多
作為一個買家
我梗係硬撐細鋪啦

睇緊參考書
唔該巴打
手沖咖啡大全都值得睇
可以俾到一個唔錯既概念新手
所以我都唔撚理佢 自己有自己玩
我係新手
台灣誠品買
我識日文
日本有大量coffee相關書同magazine
我唔識日文
所以愛莫能助
用開nespresso, 貪方便, 咖啡粉新鮮
只有自己一個飲, 買豆自己沖一定好快過氣
nespresso 無可能新鮮啦bb

磨完粉包裝上架到你買到返屋企再飲
少過3個月你自己都唔信啦
成班扮哂野咁
即沖快靚正
即磨粉即沖
我同你無衝突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞