[咖啡撚] 飲齋啡先係真男人呀!

844 回覆
832 Like 55 Dislike
梗係乾淨啦,3層添紙
我唔係想駁嘴

不過真心想問,咁平價啲嘅手磨
其實係俾咩人用㗎?

總有人嘅LEVEL係過咗即溶 但又未到單品COFFEE㗎

即磨普通非單品就滿足果批,係咪用平手磨都OK呢 ?

唔係人人AFFORD到1000蚊一個手磨啦

有時入場門檻太高,好沮喪㗎
睇緊cold brew啲片
有冇係 中上環 or 新界西,買豆既地方推薦。
不限口味要求,純粹想試下唔同豆 沖expressing ,睇邊隻岩自己。
咖啡因太勁 唔敢玩
但啲果味好岀 所以想試多次
Cuisinart DBM-8 Supreme Grind Automatic Burr Mill

見外國啲cold brew 片用佢磨
之前樓主po咗個google sheet出嚟喎
有時唔係個價錢問題,係唔知貴個分別響邊
磨唔似電話,計到睇到比較到分別
仲要豆,再沖,先有機會感覺到分別
無啦啦咩都無響手,又無試過點車千幾蚊去買
(市面明明有啲幾十蚊)
邊比得落手
真心
我都唔撚知係俾啲咩人用

真心覺得佢地推呢啲低質磨出黎
純粹係 for 賺錢(呃錢)

手沖咖啡係好講究技巧
好既工具,就可以降低使用者所需既技巧
令使用者可以得以體驗到手沖既樂趣

但佢果個不知所謂既”入門手磨”
老實講,就算係世界級比賽果啲高手
都要經過特別處理過,先可以沖到一杯叫做 ”合格” 既啡
咁新手拎黎用,一定會收哂皮

就好似你要做冰雕,要做好仔細既野
我俾一把指甲鉗你
聲稱係新手入門冰雕工具

你覺得咁樣 ok ?
係好平呀,然後呢?
咪鳩理佢
#3已經有 post 出黎都唔睇

伸手黨伸到咁
自己諗啦
咁唔係個個都要參加冰雕大賽嘛

正如有人係陶藝家有人參加興趣班

我真係唔係想駁嘴,但如啲豆貴啲器材又貴,真係afford唔起㗎..
當然有得必有失,要平就咪玩單品,唔會pro
依個我反為好明
唔又唔係 起碼用完hario你就知點解一個手磨值過千
人唔仆過街
唔識成長
amazon 好平: $39.34
岩呀
有啲人會想玩 興趣班

但我宜家叫你買隻指甲鉗返去自己練冰雕
咁樣你覺得真係 ok?

唔係話貴定平既問題
係根本就做唔到
咖啡敏感 , 飲餐個心好似會跳出黎咁 , 之後發燒 , 嚴重D 會吸唔到氣
我都用緊垃圾hario
諗緊lido ET vs helor
邊度有實物睇吓
我好怕hario 果種調粗幼嘅方法
新手入門我又覺得hario無所謂
用幾年自然多啲追求會升級
就會知點解買咗靚豆都好似無乜分别
我自己google吓先
其實我老母都以為係咁
上taobao睇緊匿名二代

我開頭唔知個brand原來叫匿名

不過價格好參差
唔知邊啲係真邊啲係假
認真太多人因為呢個磨而放棄手沖

覺得手沖都不外如是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞