[咖啡撚] 飲齋啡先係真男人呀!

844 回覆
832 Like 55 Dislike
想問下有用過匿名2嘅你地 個刻度扭到最緊後會鬆幾多圈去磨?
我大概10-14
睇豆睇狀態
有無咁誇張
我覺得好飲嘅
但未至於記一世
再試多d
絕對有更精彩的
買工具邊度好?初學架
你想手沖定係意式?
手沖得啦,有冇推介
以下幾樣野為必須品

磨豆器 (手磨/電磨)
手沖壺
濾杯
濾紙
電子溫度計
電子磅

以上所有野
基本你可以去 elf/barista jam 買到哂

但最最最重要既,一定係磨豆器
如果無 budget 既
可以淘寶 匿名手磨,700 左右
但我會私心建議你直上封頂級手磨
lido3 / commandant
因為你唔需要再升級,抵玩好多
分別都係 15xx / 2000
(我宜家開緊團購,分別 1150/1780)

電磨既話,會建議 kalita系列/ 小富士 以上
但一般都 3500 以上
大陸製/台製 果啲一般都唔會建議

手沖壺 人夾人
新手都可以試 kalita 又或者月兔
其實都好好用

濾杯 hario V60
濾紙用 kono 綠色包裝
話飲咖啡加奶廢果啲,只係你地根本冇飲過好飲嘅latte
利申,齋啡淨係飲到hand drip同cold brew
咩都會飲
但會揀店舖黎飲

精品咖啡店既,奶啡 espresso 手沖 朱古力 茶 都會飲
因為呢個post齋啡=手沖
Americano 算唔算齋 ?
齋啡嘅定義應該係black coffee ,所以hand drip,ice drip, cold brew, long black, short black (espresso),americano, French press, moka, syphons,aeropress.....所有冇奶嘅都應該叫齋啡
終於換左Comandante
果然冇介紹錯
同伴啊

咖啡無奶邊香,靚既熱咖啡有奶要熱飲,簡直J死

Cafe Au Lait
無話唔可以加奶
奶啡有奶啡既好

有無飲過好飲既奶啡
順滑甘甜,甜感十足
俾到你既感覺好似食緊甜品咁
好似飲緊液態既 banana bread

我都會飲奶啡
但唔係大型連鎖
而係精品小店
其實你講List中環個D好多都飲過,fuel,Coco,Amber,Cupping

Nodi好似無上榜,不過呢個都有買過

Fuel好似最貴但係未感受到點解佢咁貴

無可否認,精品個D真係好味D

不過我應該係屬於飲得出「精品」比連鎖好味D,
但係同時唔介意繼續去飲連鎖既人

我對咖啡既要求單純係:用咖啡豆沖,Full Cream真奶,夠熱 ,乾淨既水

fuel 我諗係租金問題
ok 既連鎖我都會飲
例如 fuel

但如果精品同連鎖差唔多價
但又好飲咁多

咁我作為 消費者
當然強烈建議大家都飲精品
有時飲fuel仲會搞肚
清腸胃 可能貴係呢個位 整腸
真,相比之下starbucks係垃圾
唔知你會唔會
但我宜家只要飲略為質素唔好既咖啡
就會即刻肚痾

如果飲靚豆沖既就無事

以前日日飲罐裝
宜家飲2啖都痾
咁我又從來唔飲罐裝,或者咖啡粉,或者係落奶落Creamer/咖啡伴侶個D咖啡(例如:茶餐廳咖啡,問題係奶到,接受唔到飲假奶
以前細個返工唔飲會訓著
果陣又唔識野所以先飲

宜家返工基本都唔會飲啡
除非真係附近有靚既啡啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞