[咖啡撚] 飲齋啡先係真男人呀!

844 回覆
832 Like 55 Dislike
通常用咩奶較好?
最近好鐘意玩手磨咖啡粉同Moka pot,但係好難控制個粗幼度,搞到沖出來有時會過苦有時又會酸
好呀開多d coffee post

我頭先用布隔,真係同金屬filter唔同味
紅盒 muji?
差好遠架
呢個post 好過隔離哂命post
我有普通Moka pot同Brikka moka pot, 發覺brikka仲難控制,巴打有冇心得可以分享下
唔好咁講,double espresso Italian style多糖,一嘢飲到你升天
我信你

不過因為我又好茶又好煙

又好酒

味覺可能麻麻地

鴻圖道

我搬咗嚟六個月

好多精品咖啡

我真係無你咁孰
或者好似古巴咖啡咁打層糖crema出黎
我印象中都係得return
其實Starbucks有時D豆都唔算好差
係班友仔唔識沖 因為要跟standarde沖法
真係幾靚嘅豆比佢地沖都屎水咁
一般既咖啡,感覺都係苦?~
好多人要加到飲糖水咁
做乜撚嘢要飲咖啡嘖
齋啡撚LM
我覺得Depends 你飲開既係咩咖啡

如果飲齋啡, 咖啡豆品質>咖啡師技術
當然沖既手勢某程度上會影響咖啡既味 但如果本身豆係高質的話
沖得好同沖得差其實唔會差太遠
例如D海鮮係新鮮生猛 清蒸白灼其實已經足夠

反而咖啡師技術>咖啡豆品質的情況出現係飲Latte之類既咖啡
手工會重要過咖啡豆 而且落左奶會沖淡咖啡原本既味
對D品質冇咁好既咖啡豆其實OK, 叫做Drinkable

我平時如果去D精品咖啡通常都會叫齋啡 因為咖啡豆一般會比連鎖既好D
如果飲Starbucks個D就叫番Latte之類
點睇mccafe
香港咖啡
其實宜家咖啡係咪主要分澳式 美式同意式?
好似意大利人先特別中意隊expresso

但佢引起到討論

幾百人負皮佢
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞