[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
....其實你買完部機用過未,因為聽啲問題...似未,咁你去之前用下好喎

答曬你
backup相最基本你過落手機或者電腦,再唔係外面有啲portable hdd可以直插sd

淨係影raw就夠

執相我用lightroom,手機版好似免費,可以output jpeg,比月費仲有1tb cloud

出jpeg唔一定要執相,不過其實你就算ig影張相都會拉下光暗啦,好簡單架咋
新三防定義

而家半個mon有間條加好似1080i嘅mon咁閃閃吓
前排忙得濟冇拎出嚟一排,今日一拎出嚟就咁
mon左上角崩左?
跌過?
card reader 普通USB3.0 read到都可以啦。。冇需要專用架。。。
而家唔會喇,除非你張card速度好慢啦
唔會呀
而家4K都拍到,過多幾年8K都嚟,無事架,放心喇

from olympus,我用em10mk3為例
【RAW】連拍L(4.8fps):最多248張/連拍H(8.6fps):最多21張 【JPEG、最大尺寸、標準壓縮】連拍L及H:無限,直至記憶卡容量全滿為止

我用呢隻 64GB 有兩張
https://www.sandisk.hk/home/memory-cards/sd-cards/extremepro-sd-uhs-i
可惜我用pan機
class 10都可以去到好舊。。。有冇UHS
嗰個角喺貼完個貼之後第二日喺袋度拎出嚟就崩咗
其實去特約經銷商買拆kit鏡有無保養?
買過,佢話冇,但比左張保養卡我
我早幾日去問會唔會無保,個sales又實牙實齒話拆kit都會有保養
平時放邊?
受潮?

但我都無放放潮箱
就咁放枱面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞