[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
不過第一次去旅行太粗口,比capture 刮花左兩支鏡
我習慣左又ok喎
揹果時好撚方便喎, 卸晒力去條帶到, 舒服過你掛頸
有兩個CAPTURE, 應該可以試下左一部, 右一部
我揹成日好驚會撞到部機
不過第一次去旅行太粗心,比capture 刮花左兩支鏡
我明既
除左1仔
其他機配pro鏡都會突多左出黎
花外殻啫
用咁耐都抵返晒
好奇大家用咩mode 影多
希望有人回應下
m
其他
我其他居多
無技術
A mode多
#METOO

終於的起心肝由photoshop轉用lightroom

vaso 有e100vs film filter 真係幾好用
岩岩由EM5轉EM1ii銀色
之前潛水用多
大家好
限量版出街好易認
好有米
運動都m?
你用咩機?
我10仔m mode得兩個轉盤
一個a一個s
經常set唔到好iso又唔想用auto
9成時間用光圈先決
清有潛開水??有無相睇下
咁咪成日要較到光圈同快門速度?
唔會架,快門基本上唔變
除非天氣或者燈光有變,先要較光圈或者iso

10仔m mode較iso都好快,㩒住iso(上掣),轉轉盤較iso,放開上掣
又係你
拎埋啦
不過你12-100幾乎全包咁濟
你欠缺不是工具是自信同技術
https://robinwong.blogspot.com/?m=1
佢啲post幾有啟發性
I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times.
用得多先用得好
無錯,唔洗理咁多
你最好去旅行之前攞套gear去行下,用熟部機同鏡
12-100最大F4 試下出去影夜景,再試下慢快門handheld,以補足m43低光弱點

7.5mm,試多啲構圖,用熟個focus ring,到時真係要影無咁易失手
臨上機先跌爆快門我都試過
欲哭無淚
有spare就帶啦
唔會重好多
舊電好似一樣?
唔使諗,一定帶 , 你部em5 故障就大獲

em5 長插12-100
epl1 長插老蛙or 20/1.7
有得雙機流就當然玩雙機流
其實我覺得你預先諗定要影乜,例如你想影景,咁你可以上網search下人地點影,或者用google map街景360度望下。仲有要睇天氣啦,睇下日落日出時間咁,咁你可以預到時間影日落日出,仲有好緊要,有d地方好快天黑,而天黑得嚟係郊區冇乜燈,咁真係冇嘢好影。如果天氣好咁你12-100 F4光圈冇乜所謂。

如果係城市,可能帶F1.8或以下嘅鏡夜晚影下街拍都唔錯,起碼你較高d iso都仲可以定得住d路人。

如果你要影建築物,咁就帶支ultra wide去,7mm 8mm咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞