[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
我set low
用low反而DR會無咁好
兩千樓下邊支變焦鏡好 焦段大概12-60mm
講咁多就係叫人上FF機。
話底大就算經相同轉換系數轉換後既光圈,CMOS越大吸光越多,畫面越乾淨。FF比M43 CMOS大倍就算FF用F4光圈,M43用F2光圈,相同ISO FF機都要比M43至少乾淨4倍。
PEN-F 1240
有一刻想上X-H1 不過諗諗成手m43鏡又唔想轉會
又係你叫人睇篇野,篇野冇否認過低ISO可以減低Noise Leve喎,其他機甚至手機都有100或以下ISO選擇,點解M43明知已經係細底點解唔出一D低ISO既機型,係技術問題定係咩原因。我只係想問呢樣姐。
冇㗎啦
得一枝就話姐..
頂真係幾正
4倍又真係好似好乾淨咁
即使轉換返相同光圈,FF F4 VS M43 F2 相同ISO+快門。FF 因為CMOS大M43四倍,所以吸光亦都多4倍。dpreview對於大細底對noise既影響係咁講。cmos真係底大一級壓死人
所以都係keep住用細底,出街都方便d 是但吉支20.7都好好影
講到咁吸引, 聽日即刻去買部FF機返黎奶塊CMOS先
FF都唔夠大呀,直上中幅啦

FF 隨便一枝變焦鏡重過我M43求其2-3枝鏡,不過無反FF機身越出越輕,m43機身就越出越重越大部。
有冇得淨係買返CMOS黎奶 我冇FF鏡
嚟張PEN-F 20.7
人中
我唔貪心
玩到em1ii同大三元就夠
新post留名
重新執過
加埋啲同ff撚比較既pro n cons
咪又玩罵戰同m43vs ff
見到都覺得煩
等啲ff撚入post置頂j飽佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞