[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
你部機有無x2數碼zoom ?
有就好易練到 , 最緊要你買來影咩先係重點

need or want ?
東京
買嚟snap shot用姐 不過60微都ok
偷拍? 人文?

我係bic camera 試左75之後放棄左,可能慣用24,35mm 多
人文
新手想練習定焦,目前有兩個方案:
① P 25mm F1.7+O 17mm F2.8
② P 20mm F1.7 Ⅱ

①嘅好處係同時擁有35同50兩個常用焦距,可以學習兩種常用視角
②嘅成像質素肯定比前兩者更好,但焦距唔上唔落

兩項方案價錢相若,應該揀邊個好?機身GX9。
#2 練死一個焦距先 ,20mm 幾好用

EM5ii 加12-40 先敢係紅雨下咁樣直影

9-18mm f4.5-5.6
total budget?
em5-2有三防夠萬用
penf 係有樣同cmos像素多500萬 但無三防

鏡如果要廣角我只係諗到o記7-14pro 但6500
如果你影星空12都好夠wide
12-100應該都十分夠用

重點係
你一向玩開m43?
m43唔係話佢差
一般人都夠用有找
如果新入坑就唔係咁好了
我想問,我新買1240佩penf
㩒對蕉 好似有雪花咁 閃一下
但佩其他25 1.4 17 1.8 完全冇問題
1240佩em10又係冇呢個問題

所以係咩問題
新買 一手
1. 咁無乜揀擇 ,12-100 best choice
2. 如果駁12-100 ,咁加直度後既em5ii 會平衡d , 睇你要外表定手感
3. 睇你要星空比例大唔大,大既,超廣角當然好d ,如果唔係24mm 都夠用

如果對星空人像係期待,咁請去旅行前練習,m43暗位對焦同高iso 係死穴 ,c,n,s 是但一家既準旗艦都會好過m43

超廣角唔介意搵二手可以考慮p 記7-14
penf 有無試過駁電腦update ? 如果試左都唔得拿去cs
LX100 II 值唔值得買?

em5ii 用對比對焦,暗位同低對比位不知幾準。。。。拉風箱又少,係追焦慢少少
部em5壞左,諗住轉會有冇巴打想收 o記 17mm 1.8另外枝kit len 都冇用,放3百有冇得諗
星際有間專賣o記野 係角落的
何解要閃光?
跟機有一支 如果要引閃就馬雲神牛
何解要remote shutter?如果堅持都係搵馬雲啦
手機apps可以做remote control 了

新入坑就唔咁好啦 話晒都幾年機了
你玩開就算啦
之前有清講到兩皮有二手ff加n 支二手鏡

機加鏡一皮野左右全新
我真係諗唔到仲有咩好對比
em5ii?
我有25 1.7
諗緊17 1.8 定 14 2.5
有意,有冇多啲資料?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞