[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike

差唔多位
幾乎一樣
EM10 m2同m3 分野大唔大?
我見m2番新機2800
我去果時未有花燈會, 又無雪景
睇番天氣去前兩日同我走左之後果兩日都有雪
我都想遲啲去
但又會貴啲
處理器新啲,對焦點多啲
有新揀新
agger 而家10 2個價不了

btw 新入坑最好諗清楚m43啱唔啱自己先 最好知自己想要咩先再決定都未遲
岩既
用緊既成日想ff
ff左又想輕便返
我最近$4K 先入g85 都唔覺遲
依家$2K GX85

Sony FF 連鏡始終貴+大左一個size
而家見親新仔入坑都叫人諗清楚先
廣角17mm個支好?
講真㗎真係諗清楚先
有得試機就試吓先
免得入完坑又後悔又盛啦
神戶
個夜景係唔錯
上去記得帶wide
摩耶山?上過了
廢事又比人話FF時代推人用M43乜乜物物啦
咁老老豆豆講句 1442平均都唔過1k
照推1240 作為1240打手都有啲過意唔去
不過 講真新仔如果唔係真係非常鐘情/需要m43
都會叫佢買fujifilm算起碼唔會話色柒,大舊重,細底先
分享下自己睇法,我入左坑7-8個月
其實買m43最大嘅難處係成日睇住攝影台或者其他網站話m43唔好,久而久之係會有影響

但係玩左幾個月,真係無咩投訴,我買m43就係要輕,方便
背囊1/3位放曬一機兩鏡(em10iii, 12-40pro, 40-150 kit),去旅行又方便

最近出左去tst海傍,枝kit鏡zoom埋去影會展大頭,枝鏡嘅size一罐可樂都唔到,果下完全發揮到m43嘅功能

仲有一次去台灣,晨早行公園諗住影下花花草草,點知見到池塘有雀,於是又攞枝zoom出嚟打雀,輕鬆

講到輕,我最近想買wide zoom去旅行,o記最重嗰枝7-14pro都係500g,FF呢個range加恆定2.8我睇過都要1kg起跳,對比嚟講真係輕好多

而家講缺點
眾所周知,m43高iso唔得,因題材不同,但我極限係1600
所以影夜晚同展覽要睇光做人,唯有用大光圈同慢1-2級快門補救(好彩o記有防震)

所以點解要推12-40pro,因為又平又有大光圈

同一光圈下景深無咁淺,又係見人見智,你影風景景深深係優點,反之影人像/鐘意bokeh嘅人自然無咁著數
但係要記住只係無咁著數,唔係影唔到

仲要做野,講住咁多先
我有個影相多年嘅朋友喺我入坑咁樣同我講過: 永遠都係人就機,每部機都有缺點架啦
我鍾意你最後果兩句

買埋7-14啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞