[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
本身諗住em5 ii
望多兩望就..
宜家em1ii 等於一部iphone 價錢
唸緊em5 ii定等iii
個人認為等iii好啲,應該有20MP
iii真係咩消息都無
傳話2019第一季
本身PEN機有25.7
想入42.5, 係咪唔應該再揀1.7,揀1.2較適合??
SONY長期用家,最近想玩M43,想入部PEN F後備,係咪買KIT裝17MM F1.8抵玩D?
揀penf 原因係外觀?
42.5焦距長左,相同光圈景深會更加淺,M43就唔好追景深啦枝42.5 1.2奶仲要唔平。就算1.2先等於APSC既1.8,FF機既2.4
其一,其實睇中m43手持防震係長過apsc同ff,可以2秒都冇事,方便晚上輕便車景同其他創作
揀光圈即係睇BUDGET, 夠咪買f1.2, 基本上p同o既f1.2 果兩支畫質都有返咁上下
唔好太依賴防震去影夜景喎, 2秒都唔易架
可能我身在福中不知福
我覺得都係麻麻地幫到手
我係嫌1 ii 大部...
新出eos rp 抵玩
應該可以考慮
但我無實際需要ff
為買而買
2秒影靜物就得,影車濛左啦,APSC可用ISO高一級,相同光圈又比你入多1.5倍光喎。即係你m43枝1.8先等於人地既2.7,FF既3.6。
我都係 一秒內都ok ge...可能我手震過貓王
我都諗住入部玩下...

RP + 35/1.8 = 790g,同em1ii + 15/1.7只係差100g左右
但sony進光大,所以我手持0.5已經極限,如果唔聞相,2秒出到想要既效果咪更好?
大底冇防震但可以較高iso,m43 用iso 1600,但人地apsc 3200出到同你一樣畫質喎,FF就更加恐怖。仲有你成日講2秒手持,冇錯m43某d機極限可以2秒手持,但成功率唔係100%架,最多6-70%,如果影會郁既野2秒影鬼到咩,好多場景錯失左就冇,冇野會等你2秒仲要得6-70%成功率。影景或者靜態既野就得。
人地都話睇中PENF 外觀同埋要M43防手震

比你APSC 做到手持兩秒再講,我都手持兩秒,要你高一級ISO 同埋大光圈入光多啲做乜

同埋人地要手持兩秒影車,一定係靜物或車軌創作啦

辛苦你計晒光圈計晒入光量
你講清楚2秒究竟影乜,佢叫你唔好用2秒,推ISO去谷快門
2秒手機惟一優勢咪就只係拍片同手持影車軌囉,影景影其他野apsc搵枝F1.8已經秒晒m43 d 1.2 pro鏡,光圈大左自然就唔使用慢快門,另外大底高一級iso畫質都靚過m43
睇清楚人地比既條件先,係手持2秒快門

你竟然叫佢攞大光圈推iso 谷快門

叫佢買支f1.8用囉,最後縮到f/16, 手持2s , 咁買大光圈做乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞