[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
我只知轉MF 之後個MON 會白色濛左有冇人都係咁

penf
咩係星空人像?
我冇呢個問題,頭先打上cs 都係叫我拎去檢查
咁大獲
想請問朗豪坊有冇得試鏡?
銀色連原裝hood, 不過個hood 有個位崩左少少今晚番去影相出嚟,睇下你啱唔啱。
巴打介唔介意留 telegram 傾?廢事阻住大家討論
mark 1
其實主力旅行用係咪em5 ii 好過Pen F ?
始終三防點都安心啲
你有冇影過星空先,想影銀河定星軌?去邊影?

最平既大光圈超廣角就 laowa 7.5mm f/2.0
諗唔到點解要買pen f,除咗個樣
粒sensor 新啲同用左手em1 ii 同級防震?
25mm 要10秒內,25秒唔怕拖長左啲星咩?
光圈一定用最大,ISO 視乎環境,壓低到影到星為止,色溫方面,你冇影raw?

你要影人像即係要高iso noise 處理得好先得,咁不如買部無反FF 仲好,M43影星就算用f0.95 noise 都明顯,不過FF又要天涯加廣角大光圈,你計下幾錢先。

其實影星都幾麻煩,你仲加埋人像 唔好諗到咁易做到
我係買佢個樣

冇三防有咁驚咩?
落雪, 淋雨, 都咪話唔驚
影星,影埋人係咪應該要疊相?一張影星慢快門,一張影人用燈?

利申: 未影過星
疊相會好啲
你用大光圈影,對焦無限遠,人太近鏡頭咪唔清

當然你可以收光圈,但啲星會唔明顯
一張對焦落人到,一張影天,合成

真係一定要影人? 唔知你去邊影,如果附近有人影緊,記得唔好隨便開閃或者用電筒照天照地,會影響到其他人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞