[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
300g 巴打保重
部一代十仔auto wb經常同實際唔同色
多數偏藍左
用死shadow/cloud
又唔一定岩所有場景
大家點set?
真係每個場景都要改wb?
有心啦,撚開健康球
同緊回你個巴打講,其實300g 好重咩
有冇例子睇下,我全部AWB

除左佢AUTO 出黎隻色唔理想,先會用返相對應既白平衡
一定雙手用
之前我用GF + 手痕整支45-150 玩zoom
GF+100-300
完全冇問題
明白
日頭多數唔使轉,都準
反而夜晚室內多光源就出事

好多機都會咁,正常
脂肪手冇乜定力,100-300都未HOLD得穩
我輕裝啲,E-M10 II+ZD1122完全慣熟
ZD50200成公斤重,楂可以單手影就肯定雙手
日頭有太陽都ok
陰天總覺得偏藍

好多時返到去已經唔記得左原色
tune 順眼就算
巴打用開咩執相?
45-200 同 100-300
2支 f4 - 5.6 2代tele 鏡 你地會點簡

之前用入門 45-150 mm Mega OIS 手提都易手震
上300mm 點都要加腳架吧??
影raw 就當然 , 不過係影果陣取景同preview 果陣見到wb 偏色都無咁好feel
em10 ii 上11-22 對焦速度如何?
之前em10iii 轉wb 無咁方便,而家em5ii 有快速鍵可以好快轉到

多數係夜晚有白光同日光燈共存先出事 , 而家set 左一個自定wb
兩秒鐘
係因為wide 同比較輕,所以兩秒hold住對焦就冇乜所謂
試過咁做
堅麻煩
之後返到家先用ps/o記software
now
iphone cascable
坐車都執到
咁當然無咁detail
我其實心思思想買支75.8 但係驚買左唔識用,所以拎支60微出去snap練下個焦距
圍一圍爐先
搵支tele zoom, 長期用75mm 試下咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞