[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
利申:唔建議任何人買M43, 買無反FF影相靚好多
只會叫用ff而且有興趣雙修嘅人玩m43
咁佢又好似真係冇講清楚要影乜喎,晚上輕便車景,可以係車軌又可以係車入面影出去不過既然係夜晚呢D弱光環境,緊係底大少少好過啦,如罵要捕捉某D野至少影到成功率高D,就算暗左raw後期可以拉返既range亦都多D。
入左坑既繼續玩都幾好,但未入坑既除做用黎做後備機,係呢個時候就真係唔多建議玩m43,因為其他廠既mirrorless已經發力,而且仲可以做到好細部。
前期都做唔好,後期執返都唔方靚得去邊

底大比較適合依賴後期既用家

當然,你技術好既,用google earth cap 張圖落黎都可以執到攞張,見到IG真係有人咁做
2秒手機惟一優勢咪就只係拍片同手持影車軌囉,影景影其他野apsc搵枝F1.8已經秒晒m43 d 1.2 pro鏡,光圈大左自然就唔使用慢快門,另外大底高一級iso畫質都靚過m43
睇清楚人地比既條件先,係手持2秒快門

你竟然叫佢攞大光圈推iso 谷快門

叫佢買支f1.8用囉,最後縮到f/16, 手持2s , 咁買大光圈做乜?
咁佢又好似真係冇講清楚要影乜喎,晚上輕便車景,可以係車軌又可以係車入面影出去不過既然係夜晚呢D弱光環境,緊係底大少少好過啦,如罵要捕捉某D野至少影到成功率高D,就算暗左raw後期可以拉返既range亦都多D。
前期都做唔好,後期執返都唔方靚得去邊

底大比較適合依賴後期既用家

當然,你技術好既,用google earth cap 張圖落黎都可以執到攞獎,見到IG真係有人咁做
應該係 柒左sorli
張相靚唔靚就唔敢講
低光環境下ff發揮得更好

久唔久又用細底黎屈m43機真係無奈
多過1/20我已經唔得
一定依附啲野去影

兩秒以上影星空/車軌/夜景就最好要腳架
原罪
咁啲個係天生嘅特點嚟
有好有壞啫細細枝就做到tele 咁就一定有野要犧牲㗎啦
真係要低光冇noise咪玩返大底囉,又要用m43又要低光冇渣,同叫150嘅灌籃有咩分別
不過香港個個都係大底行先咁解
Keep住玩m43
不轉了

夠用
不轉了
呢啲野因人而異既,同埋有啲技巧,閉氣,雙手夾實個格肋底等等

做齊都唔得咁就冇辦法,搵啲柱挨住再試下

不過1/20 都唔得就 ...
用evf,跟住貼實個頭
上嚟問問巴打意見
本身用緊O記em5搭1240走天涯

早排行街見到em5 mark 2做特價
見一手$3字頭
心思思想upgrade
呢個價位係咪算抵入手?
用慣咗
唔上em1 ii?
未揸過手
但對em1印象都係比較重同貴

自己一般用嚟旅行影相
X2
我都係心思思10ii 上5ii
你i>ii 真係唔算好大既升級

我就唔太建議
我本身唔想浪費支1240 太好用
如果用開直出JPEG
巴打有無其他建議?
要等其他巴打答你啦

因為我用緊em10,本來同你一樣打算升級上em5ii
之後再比較下又再睇下評價,邊部可以用耐啲
就決定如果要升級就會揀em1ii
如果講求相片質素當然係em1 ii
不過性價比 我仲係鍾情em5 ii
因為一代好多應該有嘅功能都無
個人要求比較高
所以我會選擇腳架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞