[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
43 年代e1e3 年代已經可以嬴菲林轉數碼
直入光設計本身到時都係新技術

你話m43 贏到而家ff 同中片幅數碼先講吧

同埋篇文睇完我都睇唔到嬴d 咩, 講m43 塊萬年千六萬像素 夠印刷用 ?
懶人恩物既蕉距
6k得唔得
以mtr廣告為例
月台廣告3040X1540mm (from web)
=119.7x60.6inch=7253.82inch ^2
廣告印刷用大約dpi 1200
假如你input咁強係1200ppi
咁成張圖input 8704584個pixel~9mp就夠
帶定頭盔先
純數字討論
未包括什麼crop細或其他問題
我用陳年e-Pl1 曬過1米乘1米既結婚相都好ok ,不過估唔到有傻佬仲顛過我
做 print out M43 機像數係夠有突
但而家D 人係用 mon 放100%聞相黎分別畫質呢....
同埋景深事實上係係唔夠135 / 中幅淺,某D 題材係輸蝕D
認真 枝老娃7.5點睇
用緊gx85 想放返出去加1千5 換 g85 (水 $4千)
值唔值?
巴打小心比人偷野呀
羅浮宮夜景好正
有人計過數,點跌價都係跌到四千五到五千三就盡

原來已經有價
7k hkd左右
on 撚鳩
又當用家水魚
18-400 apsc 都係三四千就有
貴wo
光圈又唔係大,同預左佢tele 段畫質有保留
支支o 記鏡高賣後跌得快 , 12-40 一變kit 鏡先拖低個價

唔使太意外 🤪
唔算跌得快吧

pro 鏡仲貴過ff 副廠鏡王
咁比較唔算公平吧 , 副廠本身平過原廠 , 三大副廠係m43 少鏡出

就算sigma 果幾支定焦for m43 都唔算多人用
咁作為消費者,我理得原唔原廠,而家ff 副廠鏡仲勁過原廠,同焦段,m43質素同價錢都貴過人,講唔通
m43 本身都走偏鋒 , 搵大廠比, 真係轉會幫到你
佢早就轉左
咁而家天涯同1.8定焦係抵ge
仲有em10 ii 加雙kit

之前又入返lx100

em1 ii真心正
建議各位手足唔好浪費raw
後期製作先凸顯到部機嘅全部價值
就快變em1 ii 同12-40圍爐區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞