[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
三陽 7.5mm F3.5魚
我嚟緊去日本,都想買枝wide鏡去
老蛙嗰枝係咪推薦呢?

定係直接買o記 7-14/p記 8-18呢

而家淨係得12-40pro
攻得起就7-14/8-18

個人九成用超廣角-28mm , 支12-40 就少用30-40呢段

當然只係影大景先轉超廣角就可以買老蛙
mzuiko 14-42呢度問就梗係12-40PRO
mzuiko 17 f1.8就平靚正
落休閑中心影幾幅人像黎睇睇
14-42
https://mirrorlesscomparison.com/micro-four-thirds-lenses/pana-leica-8-18mm-2-8-4-0-vs-olympus-m-zuiko-7-14mm-f2-8-pro/

剛睇完呢個review
pana 8-18win
但機乎9成一樣結果

寫返個置頂買鏡推介

廣角可變
pana 8-18
正常可變
o記 12-100 pro

我先唔會揀12-40

以上三支都無
同支假奶選擇困難症
out 畢了電動變蕉有無得轉返手動架?
定蕉我見有人推p記 leica summilux 15mm f1.7點睇?
利申真新人,感激各位解答
一個恆定2.8 睇用途吧
入支二手手動變蕉14-42都係幾舊水
JOBY 3K kit

btw 呢個位用黎套peakdesign 粒anchor 會唔會出事

有無巴打想放em1或者em5 mark 2或者pen f依類價位既機身? 玩開Nikon Sony想三修下細機
爛平水尺啫
無咩既
即係要換波頭 下下換快拆都幾麻煩
我諗應該要換
老蛙冇自動對焦,驚你影完星就長放防潮箱

12-100 最大只有f4 一定唔夠
又showoff

你會唔會試下去沙灘影下先
好多野無最好 只有更好
你試完知欠缺咩

影星空有好多玩法
例如影極光就當然要wide加大光圈
要有山有樹有極光先有極光feel
構圖會比較豐富
順手影到人更好添

又例如你影銀河 星座 咁就要tele
你亦唔會expect 影星座要加埋人像
要求兩走極端架

上年中秋興影月亮
我就tele 175去影
m43都睇到啲石坑
希望幫到你
銀河用tele, 你又要用埋追星儀啦

wide shot 夾埋地景都得既

我覺得佢本來想要輕便加天涯

為左影星買支超廣大光圈大有啲唔值

同埋天氣呢樣野,好睇運氣

到時有雲就收皮,支鏡長放喼都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞