[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
其實唔一定要用閃,因為iso 一般都用好高,你用電話mon 啲光掃一掃個人應該都夠見到個樣,但一定會模啲,要清就一閃一景再合成,但一般影星用閃都會比人屌,好似係,自己執生。

btw M43 只有livecomp 影星軌可以用黎打下J
有冇ching 知道,O機係setting轉MF會自動開輔助對焦,如峰值對焦同放大對焦(前題設定左)。但用鏡頭嘅MF clutch, detect到開咗MF,但係輔助對焦一個都冇開。 係設計問題定係設定問題
閃燈日常都係室內太暗用黎補光,或者特別題材

八爪,你咩機用先

旅行買多舊電買多張sd card備用
相機問題,你用em1ii?
em10iii
未用過其他牌子,但O記開左峰焦要扭變焦環先會顯示,有時扭左都唔顯示
Agger
八爪魚 建議 Joby 3K 連 波頭 不過好貴

淘寶2舊水有找 搵負重2KG 實冇死

閃光燈nissin I40 又細又好不過貴
平用淘寶可以簡 神牛 或者 美科
早排有巴打買joby 3k 連波頭 好似三百幾
連波頭唔得呀。。。 淨波頭都3百

平平地岩岩睇淘寶60蚊 人仔 買腳 加 平快拆 或 joby波頭 囉
我之前有隻 但隻腳用3 4年就會甩 同D膠老化
少用都抵玩既
前or後廉同步都得既 ,最緊要解決到閃燈力度,始終你部機同步係用緊大光圈高iso 長曝緊 , 好易人夠光但成張相over 左

後期疊相一定最好,起碼有一張相保底

如果唔係次一級係 機身即時合成 或者 livecomp 功能
下 JOBY 3K KIT 唔係3XX$咋咩
呢支最抵屌喎, 見好多人話呢支同GorillaPod Focus 配波頭一樣
只係個快拆唔兼容其他腳架

灣仔腦場都賣6百幾
1K 先3舊 但1K 負重1KG 同冇快拆 冇快拆 冇快拆
之前有巴打買過啦, 係3XX, 睇PRICE啦

部gm1 影出來顏色都幾好
二樓最入,最多olympus 野 果間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞