[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
cls咁都認得
不過依間真係唔錯, 我大阪4日都係住依間
依張算好了, 另一張仲怪
我指S1 唔係GH。。

而家想升做G9 但冇見二手放 GH5就有二手放
諗緊等下定點 影相拍片都會
但已經唔似以前咁多時間執相執片 所以之前問GH5 VLOG L點 考慮完都好似G9好似適合我
S1/S1R而家應該向LEICA SL用家市場多
高級野來..
Pan 記同Sigma

Leica 應該等同G master / Zeiss, 但Leica 啲電子野贏唔到日廠(對焦速度.etc),得光學質素贏
有名
Search完得京阪同北海道
點睇都唔似北海道
京都都唔似
睇完街景就知係大阪
如果比較LEICA 24-90來計當然叫平左
但P記小三元都講緊萬幾蚊一支,未計到時信興賣咩價
SIGMA ART系列無錯係平D,但目前既鏡支援唔到DUSL IS 2

LEICA SL 應該之前搵P記幫手,對焦快左好多(你上網睇片就知),正常用家已經好夠用

而家觀望下算~panasonic m43係香港唔流行都係信興呢個代理愛理不理先搞成咁
應該無人對信興搞相機代理有期望

有心買都係等水貨
Thx Ching
25mm 1.4 果支好似好耐之前出
硬件上會唔會好舊唔好用
利申 用緊g9
萬幾蚊支鏡好淆,香港信興整水鏡已經收費D,之前重話有D師傅唔識維修新鏡頭,幫你寄去日本整~
15MM 對焦快過25MM1.4
但25MM唔係慢到好似20MM既。。

如果有KIT LEN 應該可以自定個焦距 睇下邊款比較係自己常用

25MM 我可以話好難單手拎機自拍
15MM可以自拍最多3個人
支25奶 收到f4 無敵
呢個時候點會唔㨂1240
信興表示
賣電器比c9仲好賺
上網睇 1KG 含電池 淨機身 已經等同單反...
以為佢會做到sony a73 個重量
計埋佢支標準鏡小奶成1.6~ 1.7KG
我只接受到機加鏡約1KG 到
最初轉M43都係由單反轉過黎
用緊,平價旅行鏡
效果非常ok
有人話,12-50嗰支易壞,好似係
宜家旅行鏡一鏡到底一定揀1240, 不服來辯
12100 唔好咩?
喜記蟹老闆
我宜家去旅行都2機4鏡, 好正常

btw 12100 太貴, 性價比最高1240啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞