[細底係原罪] M43呢邊報到 (11)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
好小事 , 以前黑雨用e3 都直接拿出去影

相機要來用
個次喺新高岡等巴士,衝上車個陣部em10都淋咗陣雨,嚇到我
G9 12-40
去旅行好方便
點解你地支1240可以影到咁覩架 ,我影唔到既😭
其實影多D可以掌握穏定D啫!
圍爐
P記支12-32 kit ,F3.5 12mm就已經係最Sharp ,我當廣鏡用,反正又唔重。
支電zoom好撚慢
風景都還好
最怕zoom得黎咩都影唔到
佢唔電動仲好
你影完post上黎
差都有人話你知差係邊
唔識咪學囉
cascable由om過raw落ios要比錢先得?
係iphone select完但過唔到相
你咁講搞到我想入
枝野我多數淨係用12mm咋,其他焦段用定焦補夠。
花錢買kit鏡就唔值啦,真正值得買既kit係得20 1.7 神餅咋。當年真係買鏡送機。
P機用O鏡有冇機內修正?
各位大大,呢排想買枝O記75mm,我同友叫我睇埋Sigma枝56mm。
睇左好多review,唔知係打手文定點,都話56無論係sharpness同成像都比75好,bokeh就差唔多。
56就$2800,75就$3800,想問下大家意見。
各位大大,呢排想買枝O記75mm,我友叫我睇埋Sigma枝56mm。
睇左好多review,唔知係打手文定點,都話56無論係sharpness同成像都比75好,bokeh就差唔多。
56就$2800,75就$3800,想問下大家意見。
支1260KIT除左12MM, 其他焦段得唔得
1定2 代, 1代對焦慢到一個點
同問O機用P鏡有冇咩問題??

成枝野最sharp 果段就係12mm 之後就越黎越差,得唔得睇你接受程度有幾高啦。
不過我睇YouTube 有人揾12-60 2.8-4奶做對比,12mm某D位兩枝鏡竟然不相上下,不過變形同中長焦都係支奶好好多。
P記用O記鏡好少有問題,而且對焦可能仲會比O記機身快。
O記用P記鏡感覺冇P記機身+P記鏡快,而且舊既帶機身防震既O記機用一D帶鏡頭IS既P記鏡要關左鏡頭防震先有好既防震,兩個防震系統唔兼容舊機以前會撞。
但1代既光學質素冇一枝短焦鏡超越到。
1代開1.7已經發揮到8成功力,細一級光圈去到F8都Sharp到痴線。2代開1.7除左最中心果少少位睇得其他都唔及1代。
咁買1232都夠喇
但係CAM2試過1232
室內影都係一般般
室內唔夠光緊係啦
O記舊機既意思包唔包PEN F?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞