解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
唯有焦土
比啲衝激依家既香港人
其實不需要拼命,
只需要再一次五十萬人上街示威
中共政府就會感到壓力
這就是我們80 後及之後一代人所做不到的事
同意香港人係奴才呢個事實 多一事不如少一事 最緊要唔好煩到人 唔好煩到上司 「唔好煩啦是但啦」變哂口頭蟬 又要面又要貪小便宜 唔係想自己人踩自己人 但有時望住啲老一輩做埋啲度縮野都會好心淡
有時仆街啲諗 呢班人一日唔死 我地都無可能救到香港 佢地係大陸落嚟 大陸先係佢地嘅根 香港只係中轉站 無感情 但我地係呢到長大 香港先係我地屋企 佢地永遠都唔明
香港獨立究竟係咪三言兩語就實行倒先?

講咗幾年 一個有理有據 完整既計劃都冇 點搞?

到真係要搞 靠美帝英國佬幫?定香港人搞革命先 香港人夠唔夠膽 有冇能力 搞到革命先?

我都好想香港唔洗再比中國搞到烏煙瘴氣 但係而家第一步 係咪就要跳到港獨咁遠? 要明白香港仲係比班狗官話緊事架
咁你覺得14年有真普算之後嘅香港仲獨唔獨立到,香港人見識唔到現代中共嘅真面目,暗地裡繼續赤化香港,到發覺到嘅時候已經太遲

宜家只不過係反哂檯,畀大家睇真d同考慮,等大家清楚赤化嘅真實情況
西關大少都係廣州文化
你咁講都反埋自己?
你咁講人多嘅話不如美國都學中文啦,唔通要十三億人學你呢個咁少人用嘅英文?
仲未計個十三億入面有幾多係窮到仆街冇讀過書嘅農民
再推
怪就怪本土冇文化輸出
香港獨立係唯一出路
而家引愛國傻鳩出嚟要打咁大篇嘢
之前新聞個高級醫生講到明唔cut150增加幾多人手都冇用,巴打你反而話唔關150事,你係咪傻撚左個腦?
沒文化 如何反?
Push
無錯 我身邊啲朋友已經蝗化
身邊有個朋友為左慳十幾蚊月費 用中國移動
仲好意思話自己本土派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞