解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
https://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/sp150_tc.jsp?tableID=002&ID=0&productType=8
你自己睇人口年齡平均分布
真係9up唔洗用腦
邊個講150搞到醫院負荷唔到
係前線醫生 係醫生組織
https://www.google.com.hk/amp/s/hk.news.yahoo.com/amphtml/%25E9%2586%25AB%25E7%2594%259F%25E4%25BF%2583%25E5%2581%259C%25E6%25AF%258F%25E6%2597%25A5150%25E5%2580%258B%25E5%2596%25AE%25E7%25A8%258B%25E8%25AD%2589-%25E7%25A8%25B1%25E6%259C%2589%25E4%25BA%25BA%25E4%25BE%2586%25E6%25B8%25AF%25E5%258D%25B3%25E6%25B4%2597%25E8%2585%258E-081500304.html
屌你老母 俾你鳩up幾句就講到唔關事咁
香港主流語言始終係廣東話,學校都冇因爲大陸人既引入而改變語言教育政策
屌你老母爛臭閪 你依家同我講你知咩係普教中
你同啲垃圾中國人有咩分別 好聲好氣同你講就當人on9
一定要揭瘡疤 揭到你爛晒 柒出國際先知衰
我就有晒數據 你慢慢鳩up喇
咁中意幫中國人講野 自己死返去喇屌你老母
但有好多香港人都想大陸化, 班官就係例子, 冇權既人想搞革命, 結果只會同雨傘一樣無人撐最後玩撚完 接受現實, 高尚品德既人都已經頂唔順移哂民, 剩返既只係一班自私既低品德人種同俾人欺壓緊準備變自私既人
多謝所有推post嘅人
我嘅目的只係推畀咁多人睇到等佢哋明白背後嘅嚴重性
我都知有啲例子比較牽強,希望大家俾下意見,多謝
很多人以為中國年輕人會較上一代體面,他們卻用行動表示其與祖輩並無分別
大陸人的罪:
面皮厚,明明自己做錯嘢,一係笑騎騎當無事,一係扮聽唔到。
講嘢唔經大腦:成日話無我哋消費,香港會點點。
貪婪:一有著數,就爭先恐後地搶。
自大:以為全世界都是中國的。
無文明可言:唔洗講啦。
留名支持
要推
每日見到自己成長既地方日日都比支那人破壞緊 真係好嬲但同時都好無力 既然暫時改變唔到個政權 大家就由自己做起 抵制支那文化 支那人
仲有大陸 中文文句 好難睇 理解唔到
幫推
雖然唔知你啲比喻噏嘜9
但正評個主題
食多啲週期元素表啦你,係好味啲
點樣週期元素呀? 你上去食清湯新鮮牛肉火鍋? 點都好食過係香港食d急凍肉掛?
住Hall班撚屌 個撚個月都返大陸揼骨飲喜茶 食探魚海底撈

口頭上反共 結果身體好誠實咁買佢地啲服務

你買每樣野都推動緊一種精神 淘汰另一種文化

香港班撚屌

個撚個都著住champions hoodie/stussy(淘寶貨)

明明果種打扮就係中國主流 自己口頭上反共
但又主動痴落去 (就算你真係鍾意果個brand 你都買返件呢幾季既版本 支持下喇 周街都係一個品牌既classic product 而你又唔係唔知大陸人最撚鍾意果啲垃圾款)

尢其讀緊大專嘅人 特別係住hall班撚屌

我唔明點解呢班人可以咁無主見 潮流hit做啲咩就做啲咩 on9到粉塵爆都玩到

一對情侶係同橦宿舍拍拖 條女都可以叫另一條仔上黎扑野 (city)

日日就成撚隻狗咁過生活 比世界主導你

訓醒就扑野 諗下點搞啲無意義既男女關係

一係就諗下買唔買返對好hit既鞋 ultra boost NMD

但其實周街都係

點搞男女關係我無意見 但可唔可以比啲深度 唔好好似大陸人成隻狗公咁扑扑扑

買衣著都比返啲自己性格入去 你係香港人黎 你有自己嘅taste架

香港人係亞洲咁吃香 其中一個原因係大膽 有新意 有主見 有智慧

你同大陸人企埋一齊 suppose 要令人地分得出你係香港人黎
比喻恰當,中心思想清楚
好耐冇見過咁有質素嘅post
而家香港由上到下都好似妥協左政府咁做
想反抗既 身邊既人又無動於衷 會話:都無計架
慢慢知道政府都係奶共
變到想離開香港想移民,但其實我地土生土長呢個地方,由細講到大既語言,比人慢慢消滅緊,有冇諗過其實我地可以做乜黎保護返屬於我地既野,唔係人地黎搶我地要避開?
有睇三體就知
等中國人改變
不如等三體入侵算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞