解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
其實唔會咩都做唔到,只係我地身邊嘅人包括有時候自己都比人影響左先令到自己咁無力。最無力嘅唔係望住班大陸人,係望住身邊班香港人,一班覺得翻工揾錢重要或者成個漠不關心嘅款嘅香港人!
講緊喜茶同抖音
好多人都覺得飲杯嘢拍條片冇乜影響
但事實上飲食同媒體都佔現代文化好大部分
講得幾好,但係我未睇
連登咁多公務員撚 每人一見到蝗對住你講支那話
大大聲屌9佢 講廣東話啦屌 呢度香港黎
日本神戶和牛,澳洲混種和牛,西班牙意大利黑毛豬,巴西豬,香港本地豬,香港走地雞,巴西雞,挪威三文魚,挪威吞拿魚,加拿大龍利柳,澳洲星斑,澳洲龍蝦,美國波士頓龍蝦,日本北海道貝柱,日本廣島蠔

數到我自己都餓埋
免稅自由轉口港有咩好野係食唔到
push
套我一個朋友嘅說話,人係有質素之分,你諗嘢嘅層次,識唔識批判性思考等等都會改變你嘅質素
一直係回應緊上大6食野無十年前咁差。只係講多左港人上去食野係有原因。
你講香港多好野食有咩意思?
Push
新鮮你老母支那仔,食左腐肉你都唔知啦,走啦五毛狗,咁折墮做埋啲陰質野,陷家受撚晒嘅
你自己講 「點都好食過香港d急凍肉」 希望你記憶力可以維持24小時啦

大陸食呢方面係退步,幾十年前大陸係講緊90年代,90年代無咁多黑心食材,反而味道質素係正常過而家

香港人多咗上去大陸食野係有原因,個原因咪youtuber狂sell又有班白痴貪平,以為好潮,死上去食囉

大陸好多方面係好過大飢荒年代好多,但你講食物進步咗係咪個腦裝屎,食個串燒係咪老鼠肉扮雞都唔知啦

回完即block,唔洗回我
諗起近年d大陸黑心食品就覺得好嘔心,你不如去維護下華為好過啦
你係咪on99嫁。你拎最撚頂級去比唔撚同價錢比。係咪無知到咁撚樣?
你拎1000萬係邊撚度都食到頂級肉啦7頭 。
講撚緊你比同價錢係 香港同大6食ga比呀。係香港食新鮮牛要幾錢呀?
同d無知講真係好恐怖。
咁你可以覆我嗰兩條link未
兩條都係2018年後期,唔係爭好耐㗎咋
爭氣啲!守住自己嘅身份呀香港人!
仲有我講嘅重點唔係食品安全問題
一來佢哋太成行成市,搞到質素高嘅香港小店都冇曬,啲人淨係返大陸食嘢,嫌棄香港本身嘅食物,呢樣同質素無關
二係哋背後代表緊啲咩,我都講咗幾次飲食係文化好重要嘅一個環節,當你全部人都係跟大陸嘅飲食文化時候,香港仲點算係所謂國際大都會?
同埋大陸嘢食真係好撚垃圾
ching你係咪要配眼鏡
你第一次講我已經覆咗你,唔會因為移民嘅人權而影響本地人嘅利益,咁樣係本末倒置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞