解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
輕輕一推
我無睇你講乜嘢,但我知道好嘢至叫文化
大陸有文化?文化大革命就有,好嘢一早無哂啦
得番抄襲同造假,唔係文化黎,係惡習,點解唔反?
睇到第一句已經正評左。
一d咁劣質既文化都可以成為到一個地方既主流 / 有咁多人接受

我都幾肯定呢個地方一係無得救一係呢個地方既人同樣地劣質
教育方面嘅政策已經慢慢荼毒緊下一代
咁醫療問題主要嘅大三原因係中國人,本地老人,同政府醫療政策失敗 你認唔認同?
廣東話係9音 普通話係4音
廣東話係繁體字 普通話係殘體字
一個人幾on9先講得出兩個係一樣
https://resources.cie.hkbu.edu.hk/chiview/2016/06/10/普通話也分口語書面/
你繼續兜 兜到最後係咪仲有一個人講緊廣東話
所以廣東話仲未俾人消滅
之前入過一個WhatsApp fans group,有條友一入來就打簡體字
問佢係咪大陸人,佢話只係岩岩同完大陸人傾計唔記得轉廣東話
其實好多大陸人睇得明繁體字 根本唔需要就佢地
上面有隻中國人講人權
人唔笑狗都
屎係臭,唔洗食都知,而家整污糟左我地屋企
我地覺得好臭,但你不斷提出臭唔關屎事,可能係廁所壞左,可能係屋主管理有問題
轉頭又話屎都有其作用,大家都唔對題,你taste 覺得屎好食係你識食,但普世價值都唔會拿屎上身

琴日先去廣華一轉,你夠膽話唔關蝗蟲事,呢d 近乎689顛倒黑白無恥既態度,仲有乜好同你討論落去?
你鐘意食屎,然後想說服其他人屎都好食,走啦
push
97就要反啦,英國佬食屎
pish
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞