解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
我開po嘅原因就係發覺好多人唔知,咁我做嘅都係我能力範圍內嘅嘢啫
我係想有人見到呢個post,就算多一個人醒都好
解決嘅方法會都講咗啦(#531)日常生活做起,盡力同身邊嘅人講多啲,係視乎你肯唔肯㗎啫
唔好咩都指望領袖,人嘅力量都好重要,呢啲嘢係相輔相成
絕對明白樓主

但醒只係第一步
醒完發覺根本個事實係無法改變 個種無力感 要屈服強權感覺
仲更加行屍走肉

確實 現在既我已經變到咁 係未到焦土姐
我知好好笑,但係能力範圍內有一個得一個
一班人入面兩三個人知自己畀人恰緊會唔敢出聲,大半班都知就會還拖
Push
push
push
問題共產黨(恰人果個)d招數好撚勁呢
簡單講一個例子 電子錢包
Wechatpay HK - 2016年初
AlipayHK - 2017年中

大陸佬用紅海戰略 進出香港市場 試圖逆轉成個文化習慣
到現時為止 3年無間斷無限子彈咁推出優惠(3蚊食左m記24蚊餐等等)

比你香港人頂到1年,2年,3年
大陸人仲有4年,5年,6年咁等你

但結論係由初時大家對電子錢包都好抗拒
到現在3年過去 咪又係使用人數不斷飆升

人地招數愈出愈勁 愈出愈狠
我地仲係維持緊幾年前係網上呼籲/網上喚醒
唔好中大陸意識形態既招數

點比啊
所以你見我頭先講嘅都係向身邊嘅人開始,始終親身講感染力大啲
另外見到有咩遊行就去,有票就投啦,做嘅唔多但都要努力
善用逆反心理

有時候啲人唔鍾意聽政治嘢,唔想理社會事
咁唔需要迫佢/屌鳩佢,

因為咁樣只會令佢哋更加反感。

反而,可以從某啲事件從旁側擊,慢慢去引導佢哋去返正確方向/介紹本土理念,

冇嘢可以一步登天,呢啲嘢唔係只係一味靠屌就可以「喚醒」。
咩叫安守本份
係咪見到香港被你哋中國殖民同打壓都唔出聲,當睇唔到就係良民?

而且關心政治同社會有咩問題?
我又唔係主張一味屌鳩唔同政見嘅人去令佢哋改變立場

同埋,講暴動,點夠你哋中國嘅工聯會左派暴徒勁啊 又殺人,放炸彈,廣泛而嚴重咁影響社會秩序

帶頭果班仲拎埋勳章,做高官,爽啦
俾論點反駁啦
理性討論ok?

定係你哋中國人鍾意人身攻擊?
隔離post 睇黃醫生睇到心酸
學你咁講,點解佢哋唔安份守己?
出嚟整炸彈,謀殺,打人,

成班失業廢青搞事,破壞港英政府統治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞