解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
咁又點?一樣可以安份守己㗎。

係咪先?學你咁講,點解一定要關心政治?去搞批鬥搞事?
所以呢?冇影響㗎

你只係係到雙重標準啫,
大家都係被媒體稱為「暴動」,但你覺得初一果單就係廢青搞事
六七暴動就反英抗暴嘅英雄咁話啦喎

仲要六七暴動更加嚴重,死過人,又搞到社會人心惶惶。單以影響力嚟講,初一根本稱唔上暴動啦

大家一樣都係直接參與政治,點解你要求香港人安份守己嘅同時,又唔將單一標準放落呢班真正嘅六七暴徒身上?
所以返去原點,
你冇可能要求人去完全安份守己

而且好多時候都只係官迫民反,
自己諗下中殖政府做過咩陰質嘢,辣親香港人底線

你唔解決,唔願意去聽,一味叫人安份守己,
冇用㗎。
怨氣只會愈谷愈大,今日係騷亂,聽日係暴動,再跟住就係你哋唔願意見到嘅革命

政府仲唔趁香港人仲有一絲理性,仲有思考能力嘅時候解決問題
咁有一日一定會被民粹反噬
正正就係要香港人去認識政治
多啲參與政治
認清呢個政府嘅真面目

唔好再被中原中心思想洗腦,建立返香港人身份認同

但呢啲嘢可以慢慢做,由身邊朋友做起,有時候都需要軟性去宣傳,先有效果
火野巴善用起底功能,條友只係純粹撩交嗌
依一代香港,跟本衰過大陸
講得好,推爆佢
連登遊行post 10000好評出到黎得50個
你自己諗下
況且連登做主流香港一定玩完
你同其他frd講解嗰陣
佢地有咩反應?
你點睇你嘅同輩?
用賊贓物,用華_
有啲會肯聽下,有啲就一句覺得冇謂冇用冇關係就話唔聽
冇話點睇其實都係取捨嘅問題,何況你係一個後生,身邊冇相關嘅資訊,冇人教你,真係會難啲有感受
照事實睇,大陸接管香港香港都一定玩完
我覺得香港係反大陸文化嘅同時都要保固創新屬於香港嘅文化
係一個發展完整嘅地方自己獨有嘅文化比外界認識係好重要
啲人成日回憶八九十年代嘅香港 除左當時經濟好之外 因為個時香港嘅文化係華人區都有影響力 所以要諗多啲點樣去保住自身 唔比外來文化侵蝕而令自己冇哂特色暗淡無光

Sorry 表達到1999
人口下降係因為生育率低下
啲人唔肯生先係問題
你到底幾多歲?
你知唔知我哋呢輩唔生主要係因為咩原因?
係因為政治敗壞,生活經濟差
樓都買唔撚到啊dllm
你唔解決根源問題
走去不斷引入中國人
政治更敗壞,生活經濟更差
啲人更加唔想生
完全係惡性循環
然後你又繼續印銀紙式補人口
補到幾時啊你想???
地有限架你老母個腦裝屎
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20190211/mobile/bkn-20190211201202293-0211_00912_001.html
你自己睇下另一種做法
再用你個西腦諗下港共做緊乜
你有冇咩諗法?
唔一定要係好實際有晒框架
純粹想聽下你有過嘅初步諗法
推爆佢
咩叫玩得唔錯
你覺得架咋喎
就正正因為每個人睇法都唔同
所以更加應該係全民普選
確保選出來嘅人
最接近社會主流嘅共識
呢個係對大眾同自己嘅尊重
選出嘅人要為自己嘅決策負責
班子做得唔好,佢要落台
唔可以胡亂媚中賣港
而唔係好似而家咁
搬晒啲錢畀中國
醫療教育通通冇認真看待過
然後堆人可以繼續做局長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞