解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
講得好好
push
港人要清醒
啲美國佬又嚟搞事
癈老又贏
本是同根生啦
香港人有幾劣質做過服務業都知
深圳近近地 幾正
啲人like左你個post都係照返大陸
佢地覺得都係返一次半次冇乜所謂
弱者先會周圍怪人
升lev取經早日上樓/移民好過
樓主講d野係人都知啦
但然後呢?
幫推
可以繼續話知但係乜鳩都唔做
早幾日仲喺度講緊數據話影響無咁大,而家又拎第二樣嘢嚟講
一,,唔係鍾意回覆你,而係我開得呢個post係為討論,你講得我就會覆,如果你唔鍾意就自己開個post

我講嘅係,香港本身只係一灘泥,幸運地變成一嚿磚(英國殖民嘅香港),未算優秀但絕對唔差
不過畀嚿屎接管完之後就一路污染,慢慢打擊,(打擊嘅方法就係用文化,政策,溫水煮蛙嘅軟性洗腦),依家嚿磚就慢慢轉化成一嚿屎,你仲同我講舊屎嘅優點?

認清一個事實就係中國絕對唔係一個好地方同好政權
.
係個國家實在太落後啦,教育係傳遞價值觀既重要一環,但個當權者就去破壞佢,為左滿足自己既控制慾,搞到個國家咁,假如佢教育有一直做好,其實今時今日中國就唔會變到咁,唔會神憎鬼厭,出黎做野同過受過教育既內地人相處,佢好有禮貌,唔會下下計較,會去分析對與錯。
我會重複嘅原因你自己都講咗,因為你已經三番四次論述你嘅main point
至於你話影響冇咁誇張,就係我講嘅溫水煮蛙
你話我唔回應,食品安全嗰啲我有po link,又唔見有回應
你話醫院,大家都好清楚絕對唔係數據講咁簡單上面都有ching講過情況
唔好將個討論重點拉去我度,鐵娘子都講過要攻擊對手嘅時候代表你無論點用
第一樣嘢,根性唔係唔可以根除,你要咁講觀音都係凡人
第二樣,唔係冇咗啲大陸狗就會冇問題,但係會減輕到,你自己都識講本身已經咁多問題,引啲大陸狗入嚟做乜鳩?
仲有個標題係反大陸文化由頭睇多次我篇文啦天才
溫水煮蛙係講緊文化,你有冇睇我講嘅嘢?
LOL
淨係轉移重點,偷換概念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞