解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
連登仔口講 有才 牛B 66 又用拼音打字
仲有本地話講唔正 咪=未 又自認中國人
根本連登先最紅
香港人納稅養佢地
差佬係政府走狗, 各為其主
更仆街的係一班香港市民唔出聲幫忙仲要出黎支持依個垃圾政府
屌你個老母臭化
你上乜撚嘢連登返去天涯啦
Push
agger開頭個一半 但係巴打舉個啲例子差啲 有啲可惜 我都唔識組織 鳩up下睇下有冇feel

廣東話係香港無論係以前定去到依家都係主流 但依家廣東話係主流入面嘅比例相比以前 其實係一直下降緊

留意下 tvb開始有大陸劇講普通話
中小學生係香港講普通話亦多過以前
就咁講呢兩個問題 十年前會發生?
可能會 但依家仲發生得更嚴重 將來可能仲誇張 留意下生育率入面有幾多真正香港人 幾多係新移民生bb

仲有 教育局幾年前甚至將廣東話刪鳩左唔當法定語言
巴打個句講得好啱 語言係互相尊重 依家嘅情況係 擺到明普通話侵蝕緊香港嘅廣東話
反共

打倒支那
你唔識廣東話咪死翻上去囉 唔通你去外國又講普通話咩
最撚仆街係而家有啲父母on99覺得大陸好
係咁鼓勵啲小朋友睇大陸嘢 學好普通話
拜年嗰陣見到表姐播埋啲大陸綜藝畀個女睇
都唔知屌唔屌好
中國大爆炸
美國快d打撚爆中國啦
連登都有一批人淘全屋家俬
Push
淨係睇服務業都知咩事啦
啲 sales見到啲大陸人都仆去講普通話啦
有幾多真係會企硬話’請你講返廣東話’
啲無文化低賤大陸人去到外國都會this this this 啦
因為外國人唔會好似香港人咁服務態度咁好 舐晒鞋底咁呀嘛
起碼佢哋都知去到人地既地方要講返當地既語言啊
但係嚟到香港 淨係會串人 ‘你不懂中文嗎’
咁你諗下香港人幾中國化啦 連自己既語言都秒速放棄 仲講咩生性 講咩民主啊
再愛依個地方都好 大家都知有機會點都要移民
簡單一句,唔係反支,只係支文化想滅本地民化,所以反抗
一早已成定局,十幾年前中共由教育入手教到啲後生on99 咁出來。
好多港女youtuber都係,連餐具都夠膽死淘我真係恭喜佢
而且好多人睇youtube 又會跟風去淘屌真係好撚憎劣質淘寶
好文

共產黨屌屎忽 天滅支共
我好愛國, 所以無整回鄉證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞