解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
驚餓死就唔好講民主

港奴呢個爭取民主遊戲注定係輸家
世代為奴
其實點解要解釋
最on9係啲人一邊飲喜茶上深圳 一邊又出po屌支那支持港獨 佢地應該就黎精神分裂
唔推唔係人
true
樓上有位巴打唔知真心膠定假膠不斷話內地新來港人士為香港增加勞動力既人可以睇返呢個post

https://lihkg.com/thread/587075/page/1

如果六十幾萬人有60%人無做野叫做增加勞動力。
咁可唔可以解釋下如果唔做野又唔洗拎綜援咁啲錢點黎,佢地點生活,真心求教
唔問題係你香港都無文化,梗係俾人帶住走啦😂😂
但係飲食同娛樂方面支那真係屌打香港
你想講「中國」文化
明明係自己香港人抗拒力低
最緊要有得吃喝玩樂
係度懶人哋支那入侵
係美學問題。稍有教養既人對於庸俗既事物都應該感到由衷既厭惡。
係美學問題。稍有教養既人對於庸俗既事物都應該感到由衷既厭惡。
就算香港而家既流行文化冇80 90年代咁強勁 都唔等於你要學支那既劣質文化 日本韓國歐美既潮流同文化大把野香港可以學 d人學支那只係因為貪方便貪近貪平 咁樣就慢慢侵蝕香港
正皮

點解要拒絕大陸嘅文化?

我舉個例子
一個賊開咗間coffee shop
間餐廳賣唔健康嘅飲品
一杯色素糖份超標水夠膽收你四十幾蚊
仲要逼死緊你阿哥開嘅餐廳
有個殺人犯仲出咗個app,帶佢嘅價值觀比人,軟性洗大家腦
呢啲嘢就代表佢背後嘅人,背後嘅idea,杯茶唔係淨係代表一杯嘢飲。
嗰間舖頭同嗰個apps你可以唔去/玩,呢個係選擇嚟,當你選擇咗玩/食嘅時候你就係推動佢哋文化嘅其中一個人,亦都係抹殺你本土文化嘅其中一個人

個例子九唔搭八
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞