解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
講得好
你估真係2047先慢慢搞咩 要破壞一個文化 要幾十年時間架 因為到2047 最年青力壯嗰班就係而家啲小學雞
到時班90後都50幾歲 仲抗爭條撚咩
坦白講 依家搞咩都冇用
你搞一壇野出黎 都有班唔知真心定假膠衝入去講:要返工 不了
成個風氣以笑鳩抗爭者為樂
就算香港搞革命最後都會內部分裂致敗
搞好團結再講
Push!
呢幾十年就係由細就教育點成為一碌葛
學校/家庭一直都係度壓制自主/反抗心態
聽教聽話就係好學生乖仔乖女
有乜事就講俾老師聽,老師處理
打交/還手就兩邊一齊罰
“精人出口笨人出手”,最後大家都做“精人”
好文100分
講得好
由雨革嗰陣 黃絲既大方向係要真普選
過咗3 4年俾班港獨撚分裂哂 個大方向都冇埋
身邊有人話我激進
我話佢豬就真
淨係得吃喝玩樂
大陸係好好搵,好似大富翁咁機會處處
但副棋係屬於中共,佢唔鐘意既幾時都收得番
你只係參與者,唔係擁有人
樓已經係,你買只係買使用權,唔係塊地
做生意被呃幾多追討唔返,再嘈質你一條尋釁滋事罪
咁既地方你帶得走野咪好彩
Push

乜你覺得係殖民地下可以有一個真正嘅直接選舉咩
你可以繼續爭取嘅,但你唔由根本解決問題,只係要個結果,我就唔覺得有咩幫助啦
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
係理性 有論點既post呀
俾啲心機儲錢/讀書啦

幾百萬就投資移民 讀到專科就技術移民

香港? 地理上係冇得救架啦

等班有科既走哂去歐美 留番啲垃圾喺香港 被中國侵佔又有咩所謂
其實大部分人心底都唔介意隨波逐流,仲好怕跟唔上大隊。另一方面又貪小便宜、無科學精神同獨立思考,事實上港豬根本唔憎劣質文化,因為佢哋根本無文化

佢哋買日本貨,覺得日本德國貨好係因為依個世界同佢噉講,佢就再高價都會買同去依啲國家旅行打卡當自己見識過。
中國貨一樣,因為廣告因爲平因爲潮流,有錢有得揀都仲係會買,都係因為無思考過。

成日話憎中國政府、中國文化、又屌中國人、中國思想,班人只不過係人云亦云,仲有因爲佢哋唔係既得利益者 慘就慘在自己係一個點樣嘅受害者都未知,覺得自己仲好安全好幸福小確幸

無㗎啦,香港等收皮都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞