解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
從來唔會答d蝗問路
佢用廣東話 英文問我會答
好心答果d 你地都有份助長蝗語文化

仲有做服務業, 為左賺錢奶想支那人袋底
即刻講曬d好撚順既普通話
我屌你老母呀 助長曬d蝗
佢有禮貌嘅話會用粵語答返佢
聽唔明就冇計
佢用蝗語講謝謝
我就會講「係唔該,唔係xiexie」
樓主,可否分享下你平時自己會點樣由自己做起去抗赤化?
首先我係一個00後
之前學校有普教中嘅課程我冇讀,功課考試定係日常生活都唔會用簡體字
大陸嘅娛樂無論點hit都唔會參加,例如抖音/喜茶一次都唔會睇/去
堅持唔返大陸,我今年利是都冇。
身邊嘅人無論屋企人定係朋友做有關嘅嘢都會出聲,無論佢哋聽唔聽我都會盡力解釋(我上面都有提到就係因為咁樣所以同人鬧交)
大約係咁,如果我吹水嘅未來十世都投胎做大陸人
有97個愛支病病人
怕咩,有得全額退款
哇頂,奇蹟啊
介唔介意答我多啲?
我係今年讀緊教育系final yr嘅
因為普遍主流社會嘅人
都覺得好多人喺現今環境底下
包括娛樂、文化、特別係教育方面
都非常刻意塑造緊下一代媚中
呢個都係事實來
睇幾多人自願講蝗語就知

所以我更加想知道
你到底係咩原因
竟然可以有咁強嘅香港意識?
已經唔係愛國不愛黨嘅層面
你係完美地有返自己身份認同
到底係咩契機令你做得到正常人?

btw00後又如何?
我同你講,而家呢刻最冷感怕事
一定未輪到00後 我呢代唔係第一都第二
荷蘭獨立同西班牙打足80年
一樣全方位打擊敵人
呢樣要多謝我阿媽 ,由細到大都會叫我留意時事,帶我去六四集會
加上我個人比較怪,鍾意睇書,成日自己諗好多嘢,又唔係好追潮流鍾意呃like咁
其實老實講真係睇多啲新聞都唔會鍾意共產黨,係睇你肯唔肯放棄娛樂啫
講真 大部分香港人都識個原因啦
但你做到d咩對抗共產黨依種意識形態 人地力量咁撚強大
睇下 #531
可能真係做唔到啲咩,但係老套都要講句搏盡無悔
講真 我都唔係話咩5毛唔5毛
反抗共產黨/反大陸意識形態 靠依d個人行為真係有用咩

講緊我暫時認為最凝聚到本土力量既香港足球 算係一種集體活動
都係得1萬人左右入場

本人唔係想打擊 只係想大家首先認清事實先
而唔係係到天方夜談
講到最後 其實世界好多野都係等價交換
反共產/反意識形態個目標咁大 代價一定唔係靠單單個人一些你所講既行為可以解決到/有幫助到

不坊大家brainstorm下
一個人做冇乜用,所以要令更多人知令更多人明,呢個都係我開po嘅目的
推,已勁過關sir
過去幾年,事實上好多人已經開過post指出大陸靠住咩意識形態去侵蝕香港
150單程,中資攻入香港資本市場,網絡/傳媒文化等等

所以唔好以為大家唔知,1個星期就有一個你ed幾千個讚既post啦 係啊 內容係講得岩聽 十分合理 但點解決? nothing

我覺得我地只係缺乏一個領袖帶領我地
比人覺得具可行,有效既方法,有曙光既一個方針

香港人會唔知共產黨既黑暗咩? 但你都要有一個智者帶領我地架
有時覺得喺香港好累,工時長,又大壓力,可能係養家,供樓,結婚等等,開支大,政府又冇咩幫到自己。
平日出街又多大陸人,想揾地方行下,但好似周圍都係自遊行,以前熟悉嘅香港就係一點一點被外來文化蠶食。
當我哋面對一連串問題,我哋連解決嘅方法都冇,只可抱怨,因為政府同市民係持相反嘅立埸。
唉,香港好似真係愈來愈負面
中國愛滋病人數:6千7百萬人
中國不治之症人數:2億8千5百萬人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞