解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
冷感根本唔會出來投票
問題已經唔存在
你無視晒其他西官
拎一個有大爭議嘅官來講?
你都係冇回應要尊重每一個人意見呢點
咁都係要停止150個殖民
唔同意
不過你肯同意要停150個就得
同理地你都冇回應冇獨立思考能力呢點姐。

有冇獨立能力唔係由你我判斷,但肯定嘅係,每個公民都應該有投票權

點解要尊重每一個人?你覺得香港人需要尊重定利益。

尊重
曾蔭權就係你地質疑既制度挑選出黎,點解唔可以講。
因為我完全唔覺得佢好,而且你嗰個制度強迫香港人接受咗好多鳩官
其他西官你地都想普選埋?
就係因為唔想,先需要普選,唔使再夾硬食屎

既然你都承認其他嘅係西官,咁你覺得點樣先可以最有可能杜絕呢種西官當選
當每次聽到話中國嘢都會有好嘢, 唔好盲反
就會更加增加我凡係中國嘢都反嘅決心
會有人咁樣諗, 即係中國嘅軟文化侵略已經成功
同埋如果中國可以憑自己出到正常質素嘅嘢去反攻其他地方
即係佢係有咁嘅能力從正途發展,
但偏偏係要用埋哂卑鄙手段等自己贏哂,
咁唔反唔得。
咁點樣確保你係個好領導
唔會媚中賣港?
你話你係最好就最好?
大部分人反對你咁你點
普選絕對有嘢可以確保

每個人都可以參選同被選
就好似我而家好唔同意你
唔代表我就可以阻止你
呢個係做人嘅基本尊嚴

官唔可以只為中國利益做事
因為只要罔顧香港人
就要即刻負返責
佢嘅派系同班子都唔可以
好似而家咁亂來冇事

絕對可以將你口中嘅鳩官嘅影響減到最低
有普選機制嘅話
官唔可以只為中國利益做事
因為只要罔顧香港人
就要即刻負返責
佢嘅派系同班子都唔可以
好似而家咁亂來冇事

絕對可以將你口中嘅鳩官嘅影響減到最低

咪已經答咗
如果有真普選
就會有政黨同路線之分
如果你令到市民不滿
下次選舉你嘅路線或者政黨就會被踢走
取代佢地嘅政黨就會順應佢嘅選民
行返啱嘅路線,甚至取消上屆政府嘅壞政策

為咗可以持續執政
大眾利益就會變成不可忽略嘅行政核心考慮

咁都要解釋
你介唔介意講下你咩學歷程度
反中國文化 同叫人用 linux 一樣
使同佢講咁多咩? 咩concept都唔知, 係度鳩吹民主無用。民主唔剩係選舉、投票, 係講政府嘅權力係由人民授權, 要問責同check and balance。法治從來唔係同人民講要守法, 而係同政府、執法機構同公營機構呢啲有權力執行法律嘅人講, 唔可以用自己嘅權力去傷害異見者。2019年喇, 仲話民主無用, 要講精英主義都唔係話1200人投票嘅選舉好啦, 嗰班撚係精英? 香港嘅嘢點會唔係最關中國事呀? 由777開始, 中國係會直接控制香港, 中聯辦被架空, 建制派都慢慢唔再需要, 咁樣情況特首無論係邊個都只會確保香港順利去到2047, 成為廣東縣其中一個市, 點會有意欲去做好利港政策?
其實我當佢係練習對象only
因為我遲啲可能會接觸好多細路
咁suppose 而家啲細路畀紅底教育
浸兩浸就會有佢啲咁嘅濕鳩諗法
咁我都要練下點解釋
啱嘅,現實中真係好多人唔知呢啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞