解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
自知自己做唔到咩大事 唯有繼續做我認為啱嘅事 同埋盡量同身邊嘅人解釋多啲呢啲嘢
香港人可唔可以有返啲骨氣 乜柒雙十一就個個仆住奶支那鞋底 明明11月11日係Remembrance day
後生嗰班更加唔洗講
對得住自己良心
其實香港人已經成碌木
有咩事叫兩下 聽日繼續返工
當無事發生
唔講以為香港人個個都係得道高僧
咩都睇化曬
試下影響到佢哋利益
所以你見我唔係打中國文化
其實見證住中國文化嘅衰落真係好悲哀
推加正評
首先如果你要將兩者比較建議你search下大陸啲血汗工廠,同埋唔係人哋係屎你就要拎自己同屎比
二,我諗你將風氣同文化調亂咗嚟講,搞清楚先再討論
三,嗰150個有幾多係落嚟搶資源搶福利?
就算有做嘢都有拎緊我哋嘅資源
冇錯呢個係基本人權,但係冇一個政府會因為移民嘅人權去損害本地人嘅利益,除咗港共政府
四, 香港政府的確有為咗佢哋改變教育語言嘅政策,甚至有學校會唔準學生講廣東話, 或者你去新界行一轉就會明白
五,正常衣食住行當然需要,依家係講緊佢哋寧願飲喜茶,去海底撈而唔理民主,自由等等
六,我唔可以保證會有好作為,但係你睇下依家大陸嘅情況
其實本身英國政府已經打咗好好嘅基石,係港共政府破壞曬
同埋點解會話而家嘅環境會連累下一代
我諗責任喺邊度大家都好清楚
冇錯而家個情況已經好差
但係係真香港人嘅話無論情況幾差都會努力令佢唔好繼續惡化落去
幫推
咁我意思又唔係將所有失敗歸咎比中國
牛唔飲水唔撳得牛頭低
講緊係各個方面,薪酬保障等等
同埋其實成個市場架構都好大分別下
至於點解唔可以比就睇下你想將自己嘅標準降到幾低啫,冇話唔得
講緊佢哋攞資源已經去到令香港人受損失嘅地步,醫院床位,學位,屋等等,呢啲都有數據證明
我只不過係講最嚴重嘅地區畀你聽啫, 可以問下有冇其他地區嘅巴打都畀大陸人騷擾過
唔準講唔係代表唔識講,但係耳濡目染之下廣東話就會慢慢消失,可以搵下最近有線個訪問睇下你就會明
至於第六點
我冇叫過人哋唔好食飯去爭取民主
我講嘅係唔好為咗有飯食去放棄民主
因為呢啲係生而為人最基本嘅權利
收皮啦屌你老母
睇曬篇文未啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞