解釋點解要反大陸文化

693 回覆
5552 Like 108 Dislike
人總會有錯嘅機會
呢樣嘢你未搞清
所以選舉從來唔係為咗選聖人
係將出錯嘅後果減到最低
而家專制,甚至根本已經係獨裁
係冇可能糾正到錯誤
所有決策都必然係以中國感受為依歸
冇錯係感受,甚至唔一定要係有利益
只有普選,先有機會去清除鳩共
一個有機會,一個冇機會
高下立見
我一開始都唔知
我記得我約略支持民主
但係從來唔知民主價值係咩
所以當初會反雨傘
係不斷同人傾同諗先開竅
係,民主就係想人人都有社會同政治參與。如果選個聖人就得,咁其實恢復帝制咪得囉

貿易戰就算中國真係要鎖國,就算留返香港而家嘅地位會有用,中國都會第一時間整死香港先,因為佢絕對唔會被香港可以好似以前咁獨善其身
咁所以咪要諗辦法爭取咯
脫咪脫咯 有咩問題?
如果人民最後決定想回歸歐盟
而歐盟又覺得可以接受
你覺得佢地唔會突破到框架入返去咩
先不論脫歐對錯,當埋係唔好

就因為佢地係民主選舉
所以佢地將來可以有機會糾正返個錯誤
而呢個選擇權在於人民
唔係一兩條自命好領導嘅人決定
當年夠冇人話蘇聯會倒臺啦
夠冇人諗鄧寇克撤退到咁多
事在人為,總會有方法
唔諗就一定冇
pish
英國人無諗到歐盟會為咗維持一體,寧願自己都無so都要佢硬脫,本身就係要take risk。

香港而家喺中共底下無可能做到你講嘅精英統治,根本就無諗過要香港好,剩係準備順利過渡2047,而家嘅特區政府唔會積極解決香港嘅民生問題架喇。
被動整死論,世界級
不如你出去開個post宣揚下
真係偉論來真心

另外唔好偷換概念
係你用曾蔭權孤例來講專制好
仲要其實曾蔭權都唔係好
我地解釋你知民主制度本身嘅意義
係為咗將負面影響減到最低
將平等公義最大程度彰顯
就無啦啦畀你轉做咩聖人做例子
你到底有冇睇我地講咩
咩叫正常?
脫歐派嘅政治人物叫唔叫正常?
原來你自己覺得留歐正常就正常
人地對自己嘅決定好震驚,係投反對嘅好震驚贊成嘅多過自己,姐係主流意見先係脫歐喎 係多數人選擇嘅結果

都話你唔明白人總會犯錯論
果然冇講錯
如果如你所講脫歐錯,正因為咁人先絕對需要可以容許糾正錯誤嘅制度,如果唔係投票人數較多脫歐派咪永遠主宰你命運
都話曾蔭權都係西官
一日唔係普選
啲官一日都係惟中國獨專
你唔以中國為依歸根本冇得選
我淨係知10個有9個鳩
已經足夠香港仆街
唔會再有曾蔭權,佢就係因為唔肯做白手套而被清算,當然佢有份加劇而家嘅民生問題,樓價、醫療、勞工福利同教育全部都係,仲有董建華直頭係香港而家大部分問題嘅開端。之後嘅特首只會係比689同777更加聽中共話,執行政治任務嘅人,唔好再幻想會有身在曹營心在漢喇。
咁不如你講下個鳩官有咩實際好
咩60分有幫助叫好有理據

唔係脫歐係減到最低
你閱讀理解幾多分?
係如果大多數人覺得脫歐有問題
可以利用民主制度修正過來

少數服從多數唔係完美
不過肯定係最能夠達致最大公義嘅方案
46%嘅人可以透過自己聲音同投票
去改變社會意向
但係專制獨裁底下你點發聲都冇人會理你 你一出聲就已經係顛覆國家政權罪

我都想知點解中國要清洗我地文化
純粹當係白手套安全套之外
就係掏空我哋庫房去益中國
連登就咪撚用表情符號啦,仲小學雞咩
新嚟㗎?

講返正題,
54000係預算上限,用150乘返365咁樣去粗略估計啫
當然實際情況我哋根本就唔會知。政府有冇刻意隱藏數據我唔清楚,
而且我好相信呢個數字只會趨向愈來愈多,我用返最新數據,最近情況去形容又俾你話1年代表22年數據,咁你想點,你講曬啦

我睇嘅係大趨勢,而唔係一兩年偏多偏少嘅數值,ok?

你覺得54000同41000之間果萬3人真係差好遠?對一個千零平方公里大嘅城邦,每年殖入自然人口增長幾倍嘅外地人真係好事?我一直都係強調呢一樣嘢

而絕大部分嘅來港移民都係你哋中國嘅殖民,呢樣係事實。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞