近排情緒病發,想搵人分擔下

536 回覆
189 Like 8 Dislike
巴打係啱啱grad?
聽落佢地基本上咩都係話你錯咁
雙失咗兩年
我一直好努力去搵工
但最後都失敗收場
加上屋企人係咁俾壓力我令我好唔開心
同埋又冇興趣做建築依行又要逼我去讀
聽落你係好多野都冇得揀咁
就連U讀咩都要佢地話事
巴打本身有興趣啲咩架會唔會向個方面搵
呢段時間你主動避免同屋企人有不必要磨擦啦
佢地未必識就你
反而你知自己咩位會忟同傷呀
其實我都係,早十年睇過醫生,後來覺得佢幫我唔到,近來覺得到極限,又再求醫
本身I大HD grad之後係大公司做過一段時間野
但最後都頂唔順辭咗職
其實佢地好獨裁要人聽佢地話
唔聽佢地既野又會罵我
興趣都係學日文、影相、旅行考古同研究政治學
但屋企人就話依啲冇前途係咁反對我
連自己作出既決定都要俾人阻止
留係依個屋企基本上冇意義可言
我見巴打都好多故事介唔介意留個tg再傾?
唔好理你屋企人喇 佢哋係唔會明白你
你有興趣就去做
搵到錢都決定搬出去住
唔會再理佢地
撐你 你終於醒喇
你睇下有無辦法將藥整碎放落佢D食物度..但D藥可能要2-3星期先起倒效
但如果俾佢發現, 就更加唔信得過你
我同過思覺失調但唔肯醫既人傾計, 佢地既邏輯好亂, 個人好HIGH, 好多野假設左你知道, 其實佢陷於自己既幻想當中, 你直接同佢講有病佢唔會意會自己有病, 依類人病識感好低, 甚至之後會懷疑你害佢
佢唔醫有兩個可能,一係之後發展到佢之後成世都係咁, 個人愈黎愈封閉收收埋埋痴左一世, 一係癲到衝出馬路或做出D對人有影響既野被強制入院
後者可能對你女朋友好D, 好過痴成世...
另外依家思覺失調有針劑的, 一針可以頂倒成個月, 目前最緊要令佢清醒返先, 但食精神科藥又要試藥, 搵唔搵倒個私立醫生肯同你做戲或者講大話話係流感針咁打又冒住唔試藥既風險直接幫你打針係問題, 如果你寫低哂佢幻想既內容, 再等佢一頭半個月清醒返少少, 講俾佢聽佢之前係點令佢有意識自己有病食返藥咁係最好
幫巴打你仔細諗過方法, 都係最好由飲食著手, 試左可唔可以混入佢口常食物先...一個人唔清醒時你點幫佢分析佢都唔會聽
如果要設計諗橋令佢食食一係唔做, 一做就要做到無破綻, 唔係第2,3次佢認得隻藥有唔妥就更唔會食.....但我唔知你女朋友興趣, 飲食習慣之類係點
如果怕肥咪話係減肥藥, 真係買樽真既倒哂佢, 裝返D藥入去, 膠水再密封扮新開
但你之前係咁提佢食藥, 我諗佢點都對藥有戒心, 我諗你都要設局諗下...
多謝巴打
其實我地有試過放係食物入面,但佢太有疑心,一俾佢發現就大件事。btw.多謝你
無啊 就係純粹覺得點解人地有人相對上無條件咁對佢好
D人對我就好似永遠都係要求 索取咁,就算對我好都係有條件甚至有目的
比較都無謂
自己愛錫自己先啦
個人性格呢啲一時三刻都唔會大變既
實際方法都係認識自己既特質多啲既啫
食藥我覺得都係減低的病癥
長遠都係要配合輔導深入去幫你女友
ching 你都睇住自己情緒健康
要照顧女友壓力一定唔細
有需要上黎呻多啲
all good!
睇完呢個post真係覺得香港生活壓力真係好大 原來咁多人都受到情緒問題影響。所以做人真係要搵到放鬆自己的方法,大家一齊加油💪🏻
ching 咁涼仲抖涼
睇怕係個腦run 到好熱喎
諗野真係堅痛苦 仲要無限loop

屋企人 咪諗住啦 俾自己透下先啦
唔想同佢地一齊食飯
頭先又嘈過
個仆街老豆話「我係咪陷害你?」
其實佢已經傷害我好多次
由細到大已經開始忍
好多同佢斷絕關係
除左藥物
結合輔導同埋其他社工建議既活動
成效會大過只用其中一種
師兄好盡力 但都要俾自己透啖氣呀
依家自己一個係海旁抖梗涼
成日都亂諗野好辛苦
又唔想返屋企對住佢地
ching 咁涼仲抖涼
睇怕係個腦run 到好熱喎
諗野真係堅痛苦 仲要無限loop

屋企人 咪諗住啦 俾自己透下先啦
唔想同佢地一齊食飯
頭先又嘈過
個仆街老豆話「我係咪陷害你?」
其實佢已經傷害我好多次
由細到大已經開始忍
好想同佢斷絕關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞