近排情緒病發,想搵人分擔下

536 回覆
189 Like 8 Dislike
我諗緊聽日點算
好怕我搵人傾但最後已讀不回
成日諗究竟我又做錯啲乜野
好唔開心好難受
成日都好似麻煩到所有人咁
人地可能唔得閒呢 記住有好多可能性唔係你錯
如果大家信得過對方嘅話
當日約出嚟吹下水
我覺得都可以無問題的
爭在大家想唔想用真身見人
上嚟呢度傾囉,早排返工多嘢做
我先唔得閒喺呢度回post
你無做錯事,只係佢地都有工作/生活煩惱,分唔到咁多時間出嚟俾你啫

真係唔使怕麻煩,上嚟呢度傾is ok
你叫我條毒撚聖誕節出嚟睇住其他人一對對
唔好咁講,每個人都有唔同嘅能力同性格,有啲人外向,有啲人內向,個人可能未去到嗰個位同人交流啫,唔好逼自己。
可能我成日麻煩到人先唔鍾意我
真係覺得自己好冇用
我咪又係,避開啲一對對嘅人咪得囉
話鳩佢地知閃爆我對眼
單身毒撚唔出得街咩嗰日
我先唔會卸佢地
只係佢地唔理解啫,旁人唔似我地咁情緒有病,佢地代入唔曬我地嘅情感世界,有時好難怪佢地唔明白我地
一切都係我而起
好對唔住所有人
依家真係唔知點算
淨係知周圍都好黑暗
巴打你係咪社工,咁識安慰人嘅
非也,只是久病成良醫而已,如人飲水,冷暖自知。我只係做一個輔助嘅角色去幫幫大家,但人地無可能100%代入曬你嘅情感世界,所以人地唔明白我地,係一件好合理又正常嘅事,唔使氣餒。
想搵社工傾下
不過唔知有冇幫助

好想突破依種困境
但屋企人冇支持過我
反而將啲責任歸咎係我度
巴打有冇做下運動?搵樣適合自己嘅運動對病情好有幫助架!
我都有見社工,有幫助的,我家庭福利會啊,免費架
可唔可以轉介輔導員?社工輔導嘅質素好參差,始終唔係個個適合做輔導
我親戚介紹利民會
頭先打咗去想搵社工
對方話會有人會聯絡我
女朋友有思覺失調,但佢自己不知自。不停話自己無病 屋企人同我都唔知點開口同佢講好,驚有好大反彈 唉!真係好大壓力
其實情緒病人的身邊人都好大精神壓力嫁
思覺失調?你點肯定佢有?
前幾個月佢開始有幻覺同覺得俾人迫害。但我同佢屋企人都覺得佢係壓力大姐 。但情況keep左成個月。最後我就扮係我有精神問題想搵精神科醫生,叫佢陪我去。醫生就配合我做場戲 之後醫生話佢係思覺失調
開左d藥俾佢食,話係維他命,希望佢試下食藥睇下情況有無改善。但佢都唔願意食
Laumibg
你都真係有心連戲都做埋
都要佢自己意識到有問題先得
上嚟傾囉
而家有冇食藥?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞