近排情緒病發,想搵人分擔下

536 回覆
189 Like 8 Dislike
你嘅下場就真係Last Christmas喇
啲道好多人都理解你
大把人都明白你嫁 你唔好覺得係得自己一個人
呢度成堆垃圾

點解連登最近多咗咁多低質會員
充斥住 無意義 同 惡意嘅留言
上得多真係好容易變到個人好負
And This Christmas.
係,我覺得都好認真有思考過先覆啲comment
真係好,我病到醫生叫我辭職,要我休息幾個月先再諗
入院了
可以俾用電子產品上網的嗎?無知一問
我最近都發現自己情緒有啲問題
一旦有少少野刺激到自己
就好似跌左入去個黑洞度出唔返黎
搵人傾又覺得唔好意思
因為講黎講去都不外乎嗰啲原因
每晚都鑽牛角尖真係好辛苦
失眠,個頭好實....
有時會諗過一刻
不如開左個窗跳落去算
只係有兩老要養....
今日喊得好犀利
喊到痛不欲生
由細到大屋企人只係物質上滿足到我
但忽略咗我既童年情感冇了解過自己內心感受
一直以黎係一個心理唔健康下成長
到我依家20幾年人開始感受到好多痛苦
喊冇問題 即管發泄啦
我明白係好難受但都要學會接受啊 過去嘅野要慢慢放下唔好俾佢哋連累你嘅將來啊
有需要可以搵醫生社工攞個意見
唔會再有彎轉
冇將來、冇重要既人
死就係唯一既解決方法
唔好啊
過去是絕對將來係有希望啊 你要堅強啊你嫲嫲知道會好傷心嫁 為咗你嫲嫲你一定要堅強克服個病 我明白個病帶俾你痛苦但唔係你問題你無需要為佢負責啊
我今日都係
仲要係條街度突然爆喊
我覺得好難受係 工作上 我覺得自己好廢 冇乜才能 配唔上係呢間公司 (雖然呢間公司都有小小19,但keep住覺得自己好廢,覺得好似做乜都做唔好,覺得自己handle 唔到份工,even appraisal 上司話你冇乜太大問題
愛情上 我feel 唔到另一半對自己嘅愛 明明拍咗都未夠一年 但已經老夫老妻到 係街食飯自己各有各禁電話 就算訓埋一齊 都係咁 另一半從來都唔會係社交平台 提你 or up a一張半張有你嘅相

我知我有放大到自己嘅問題 但我控制唔到 好辛苦
有好小好小既事都會突然間勁唔開心 跟住無啦啦係到喊 到底係咪有病

有咩唔開心都唔敢同人講 驚比人嫌我煩
抱抱
我想返去天主身邊陪伴住兩老
因為依個世界太多傷害我既人

我姑媽同我講返嫲嫲生前一直知道我有情緒唔穩定
係源於三歲個陣眼白白見到一個女人跳樓死咗
令到我情緒起伏好大同唔開心

當時我姑媽就同我老豆講佢需要睇心理醫生
好遺憾地我老豆就話自己個仔唔駛睇同冇親眼見到
如果當時有睇心理醫生
我就唔會到依家病發得咁犀利
好想有個女朋友陪伴我身邊
就算喊都有個人同自己分擔
聖誕節要自己孤伶伶咁過
眼見出面啲人拍拖
而我就好似一個冇人鍾意既人
永遠都得唔到愛
覺得自己已經有情緒病,晚晚都喊,有不斷說服自己唔好再諗,但做唔到,仲要,係所有人面前都扮無事,唔知點同其他人講,想求助,但唔知搵邊個
放假做下運動? 個人覺得幾有用
利申 都食緊血清素
你記得同cp講啊 啲段記憶好緊要話唔定就係搞到你病嘅原因啊
我相信你嘅天主有所安排你又何必自己安排呢
可以搵家庭醫生傾下病情
如果覺得嚴重同負擔得起可以搵臨床心理學家或精神科醫生傾 唔好俾精神科三個字而延誤病情 好多病都同精神科有關如抑鬱,焦慮,驚恐,自閉,過度活躍,專注力失調 睇精神科唔等於痴線
早醫早日康復
知道自己好快會離開人世
老豆老母淨係重視物質同金錢
而忽視咗仔女既內心情感
原來自己成長過程中係唔健康同唔開心
冇人會愛我同俾溫暖我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞