近排情緒病發,想搵人分擔下

536 回覆
189 Like 8 Dislike
喪親、失業、情緒病、生活壓力、政治環境惡劣同鍾意既人結婚
依幾重打擊令到我個人精神崩潰,好無助
想搵朋友傾,但係佢地好忙又唔想麻煩人
睇黎你真係堆積左好多野
有冇時間出去放鬆下整理自己?
記得多d搵朋友傾下計,就算whatsapp都好
有無介紹? 見社工係咪唔使錢?
見社工唔洗錢,但唔係個個社工識/鐘意做輔導工作
最好搵有輔導背景的人見
一直有食藥睇醫生
都有出去行下既 但唔知去邊好
咁多打擊都係由細過積到黎依家
學其他人話 淨係食藥係可以控制腦分泌物質 有時太唔開心太低落有可能係因為呢d野 所以點開心都開心唔到 但長遠發展 係需要心靈上解決 最困擾你既事情係咩啊?
香港生活壓力太大同埋每日睇新聞都有人自殺
成日睇到自殺新聞令到我想咁做同寫遺書
最大打擊應該睇住自己鍾意既人結婚
已經經歷過兩次令我好痛苦
學習吓靜觀,西方而家興用靜觀醫情緒病
豈止感覺良好? 一呼一吸 靜觀改變大腦

https://health.mingpao.com/豈止感覺良好?-一呼一吸-靜觀改變大腦/
環境都好大影響 好開心你都選擇左係呢度分享你既感受 巴打 你已經好難得 人生有好多野 會唔會嘗試搵到有美好既一面令自己開心? 人生總有高低 可能你而家就係人生低位 但捱過左你就會感受到人生既美好
俾個抱抱你
我依家唔知點去面對好,個人已經好辛苦。
前幾日呼吸困難抖唔到氣
琴日屋企人問我發生咩事,但我就話身體唔係咁舒服,而內情我就決定隱瞞。
老老實實,就算物質上滿足到而令自己開心又點,但精神健康係最重要。
聽到話有屋企人問你發生咩事 雖然佢地未必好明白你內心想法 但佢地行為都係一種關心你既一種 好多時環境變唔到 但唯一可以改變自己心態想法 如果係呢個對話 我已經睇得出你有兩個好野
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!
頭先收工去咗剪個頭髮
之前好長好厚好唔舒服
剪完覺得個頭嘅負擔減輕咗好多
LM

一樣讀u讀到有焦慮症
加油阿巴打 支持你!

抱抱
每個人喺某啲時候需要人鼓勵
呢樣真 試過見個輔導技巧麻麻嘅社工
我見過佢一次就無再見過佢了
我知佢地係關心我,但係唔想佢地知道我病發。
鍾意既人要結婚,依件事令我好痛苦,痛到好想自殺。點解個天要繼續折磨我?
Um 你地既戀情係點嫁?
我都覺得好攰
對乜野都冇哂興趣
一係食慾大增
一係就冇乜胃口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞