近排情緒病發,想搵人分擔下

536 回覆
189 Like 8 Dislike
見緊輔導懷疑有焦慮症 呢排成日喊 控制唔到情緒
佢建議我去睇醫生 但我覺得睇醫生都需要好大勇氣
有冇信得過既朋友可以陪?
唔好怕自爆 搵個朋友呻下
會好過啲

再唔係係度搵巴絲一齊去
成日亂諗野搞到個人好攰好辛苦
唔開心既時候去聖堂祈禱睇聖經係最好
我地同病相連
信仰的確係幫到手
曾經我都認為自己要好出人頭地,但要達成談何容易,人係講求際遇,呢樣無得強求。

尤其是當自己有咗呢個病之後,病況都幾反復下。有時好多諗法上嘅嘢,反復思考完之後,已經將自己累得半死,然後絲毫未解決個問題本身。

真係要發自內心嘅放鬆,效果係最理想。不過我當然知道呢件絕唔係易事,我都keep住調節緊。
一到夜晚就好辛苦
有時嚴重會有呼吸困難
如果你情況唔係咁嚴峻嘅話,真係抽時間做運動,會好好多。

係情緒方面就真係唔好逼自己一定要點點點,好易有反效果。
情況聽落幾嚴峻。你有keep住睇醫生?
會唔會搵啲社工搭路去睇輔導好啲?
定係你一直有被輔導緊?
試下搵個位合埋眼放鬆自己 將注意力放起呼吸道 任何思想都唔好理 點都留意住個呼吸
加油啊
當然有睇醫生
今次比以往嚴重咗啲
下星期會同醫生講想見CP
以前未轉醫院就有見輔導
始終放鬆完一陣之後又黎料
個種感覺好似冇安全感
keep住試下做?
BTW你幾時開始發現自己有問題?
由細過開始已經發現自己有持續唔開心同想自殺既問題,但當時冇去睇醫生。去到2017年開始發現自己日日都唔開心唔想出街,甚至有自殺念頭。2017年7月睇家庭醫生確診有抑鬱症,而去到9月就再確診係已經去到中度抑鬱。當時去到多人既地方或者大受打擊就會抖唔到氣好辛苦,好似有隻無形之手鏈住我條頸想殺死我咁款。
噢 你都肯主求醫證明你唔想死
其實一直諗唔明自殺係咪會遺傳,我阿爺當年係自殺死,唔知我既抑鬱症同自殺傾向會唔會同佢有關係。
醫生好似講過會有
突然覺得人生無曬希望 想死個陣感覺好強烈
搵個位合埋眼放鬆 將注意力放起呼吸 任何負面思想都唔好理佢 留意住個呼吸 分咗心就再試過
巴打仲有冇食藥 有冇試過日日唔想出街攤係床 應該點拆 日日係床對其他野冇興趣真係想死
好唔開心 同男朋友早2個月冷戰 情緒崩潰 呢個月好d 又嘈 不斷嘈 佢工作好燥 成日覺得我怨佢 但好多時我原意係想表達自己感覺 好多野好似唔會解決到 好似真係價值觀問題 覺得佢對我已經好負面 好辛苦 點樣行 點樣一齊行 我一想溝通多d就會變嘈交 早2個月食哂鎮靜安眠都搞唔掂 呢個月淨係食抗抑鬱 但一嘈交就會好似跌落谷底 真係好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞