近排情緒病發,想搵人分擔下

536 回覆
189 Like 8 Dislike
我仲有keep住食穩定病情 雖然情況已經好轉 我之前係唔想出街 日日喺屋企訓教 仲有試過冇返幾個月學 好似對某何野都冇晒動力 我嗰陣都係排期睇政府精神科 可能嗰陣呢種病唔算好普遍 所以排得比較快 排左半年左右
咁巴打咁細就有 依家幾歲 同埋唔想出街點解決 等?
因為我都係思覺失調 所以特別想請教你
我依家18歲 如果有可以傾心事既朋友同家人 可以同佢分擔下 舒緩下病情 不過我上中一嗰時不斷參加活動 利用活動既忙黎麻醉自己 令自己唔得閒諗唔開心既事
精神分裂症應該有咩病徵?巴打有冇tg 傾
日抖個人冇乜事
但去到夜晚個人就好亂同呼吸困難
最明顯係有幻覺幻聽 我冇tg架
做meditation
呢兩樣我都冇 但我個腦成日好亂 好怕人 個腦好似處理唔到基本野咁
普遍有情緒病既人都有呢種現象 所以要知自己係邊種情緒病就要揾專業人士
搵過幾個 話我唔係思覺失調 但我覺得有好多都中
初頭我以為自己係抑鬱 上網做測試都話我係 但係睇醫生嗰陣我先知自己原來唔係 其實每種情緒病嘅病徵都好相似 所以自己難少少分自己係邊種
唔怪得上面咁多巴絲話食藥結合輔導係最有效的
食緊咩藥 有咩藥對負性症狀幫助大
我食緊solian 佢係主要醫幻聽幻覺 我之前轉過4隻藥 每隻都可以醫到情緒病帶黎既負面影響 但係我係咁轉既原因係好多隻藥既副作用都影響到我好大 我試過有隻藥係好眼訓 好似食完感冒藥 另外有隻食到我好頭痛 仲有隻食到我好腫好肥 一個暑假重左10公斤 再有隻係食到血糖低 而solian會令我眼癱癱(隻眼碌唔返下)同隻頸會向後扭 不過食得多先會 可能我之前嚴重少少食得多先成日發生 我依家食一粒冇乜呢啲情況 佢係副作用之中影響得我最細 所以冇話咩藥係最好 會夾下你個人先知邊種幫助最大
我都食緊solian 但效果一般 可能要入院了
可能試下同醫生講轉藥?
加油喔💪
依家淨係靠食安眠藥去放鬆自己
開始有啲懷疑係咪家族遺傳
反而家族好似冇乜人有
準備入院較藥 你入過幾多次院
我入過3次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞