近排情緒病發,想搵人分擔下

536 回覆
189 Like 8 Dislike
每日折磨緊大家
樓主加油
每日攤係床唔想出街係咩玩法
好似比疆屍咬完屍變緊
唔知幾時先變完
明 一定會咁 小事大事都好 只要令到自己唔開心就需要呻啦 有人聽你呻會好好多
點解要咁辛苦?有無得傾下解決下?
我有一個月係主要飲益力多 戈個月完全無胃口又反胃 瘦左10磅 靠益力多維生
佢係d好易燥但隔幾個鐘會好似無事發生過咁,我就要即刻講掂數戈d

ps多謝絲打
我就拖咗好多年架啦,諗起都覺得自己傻,我2010年開始唔妥,我係末代AL考生,當年好想自己一嘢考得入大學,但愈用力就愈力不從心。

然後我係拖到2016年又有事發生,先去睇醫生,咁啱嗰時搵到個朋友介紹,咁就一路醫直至而家,轉過一次醫生,因為後來覺得第一個醫生好嚴,我覺得好大壓力。

其實一直都唔妥,影響睡眠/生理,心理影響生理,生理影響心理,我覺得係唔去睇醫生會自殺/死嘅情況

我用咗睇醫生呢個方法去協助我康復。
我都試過,體重都幾反復下,試過瘦10磅。亦都試過心情好,胃口好,肥返6至8磅咁樣。

不過我比你更差,我完全無諗過飲益力多去維生
低落期,唔好逼自己出街,會有反效果
頭先約咗個外國朋友食飯,我都係對啲野食好反胃好想嘔
我拖接近18年先去睇醫生
小學個陣俾社工話我有專注力不足同情緒控制有問題
中學個陣俾同學同班耶撚恰,令我有陰影同有自殺傾向。
依家變雙失青年俾醫生確診有抑鬱症,令我想堅持食藥,唔食藥等於放棄。
依家都係靠睇醫生去幫我
戈陣係用維生心態去放野入口 番份工好需要精力 我諗益力多都幾多direct sugar俾左力量我
完全明 試過換好衫化哂妝覺得自己好樣衰飛機左朋友
有社交同出到街好現象啊
頭先有時望向屋頂就有想跳樓既念頭
個陣時真係好驚同呼吸困難
你要記住啲道大把人陪你,撐你 唔好睇唔開 有嘢拆唔掂就上嚟講 唔掂拆到掂
我釋放啲壓力出黎,但喪親之痛到依家都未能夠放得底,見朋友同見工都係頂硬上咁死頂,好想再返工賺錢但無奈地係依個時間病發
絕對明白你嘅感受
有咩想講即管講啦 等大家同你分擔下
你覺得心病食藥真係幫到咩?
老土咁講, 問題最終都係自己到, 要靠自己諗通
我嫲嫲係我八歲個陣因為cancer離開咗,當時我仲係小學生好唔捨得佢走,到佢喪禮個日我一滴眼淚都冇流過,但內心痛到好難受。記得佢在生個陣,佢成日帶我周圍去玩,又煮野俾我食。每當有親戚提起嫲嫲同俾嫲嫲張相我睇,我都會好想喊,因為我真係好掛住佢,試過係嫲嫲個碑面前好大聲咁喊,有時係度諗我地幾時會係天家再聚。
自從我嫲嫲走咗之後,我開始感覺唔到咩係開心,甚至有少少想自殺既傾向。

唔好意思,我打依篇野一路打一路忍唔住喊咗出黎
唔洗唔好意思
傷心係正常但人要往前看 我相信你嫲嫲在天都唔會想見到你咁樣所以你要振作 唔好俾個病打低
我一直以為自己已經放底咗
但其實都係未放得低
個種痛比失業、生活壓力大更加痛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞