近排情緒病發,想搵人分擔下

536 回覆
189 Like 8 Dislike

我今日行街唔覺意買咗對啞鈴返屋企舉
我睇開個醫生都有睇開情緒病,但我唔知點開口,就算好熟既人,我都唔知點同佢地講。同埋睇精神科係咪好貴?
你父母唔關心你就要死 值得咩
個世界最重要係你自己 做咩要為唔錫自己嘅人而死 你話掛住啊嫲 你估佢想唔想見到你咁?
如果近排晚晚都忍唔到喊嘅話,係一個重要signal話俾你知,自己嘅精神/情緒唔係咁穩定。

睇下你住個區嘅青少年中心/社區中心/社署搵社工傾咗先,睇下佢地可唔可以轉介輔導/醫生俾你睇。
其實已經係大半年,但係無自殺傾向,但從來無諗通過,每日正正常常咁番工,夜晚自己一個果陣就喊到痴左線,覺得自己好恐怖,雙面人
去搵社工睇下幫手轉介輔導,睇下你住個區嘅邊間社區中心有提供呢個服務,搵專業人士俾下意見。
經濟方面唔係咁大壓力嘅話,就抖抖先,等自己恢復下再作打算。
直接同醫生講你嘅感受,身體反應
私家有平有貴第一次睇要2000因為要花個幾鐘分析病情 之後診金會平啲藥費另計
初初係要覆診密啲因為想睇啲藥副作用同適唔適合 穩定咗半年至8 9個月先睇
私家好處快 有啲上午book下午有得睇 政府唔知排幾耐 私家最少一個鐘同你傾 政府唔知有冇十分鐘 如果俾得起不妨搵私家分下 可能貴啲但早睇早康復 好返你做乜都得啦
好嚟有撚用咩
冇人想知你有咩唔開心
世界冇人需要你呀
我覺得死係值得
點解要我受咁多痛苦
依家我失去哂所有野
你會明白嗎?
我都係睇家庭醫生,以自己嘅經濟能力嚟講,負擔得到呢樣。

睇你而家嘅狀態,都應該搵專業人士傾傾,睇下採用咩方向幫到自己。

好似樓上位巴打咁講,有需要就去睇,唔好延醫,早睇早日康復,共勉之。
我明白我都乜嘢都冇但我會當佢係一個考驗 過咗就會慢慢好 每個人都會係咁 你要堅強啊
可能你而家啲藥唔啱記住同醫生講 話唔定有第二種食完會好轉呢
我係完全無壓力,但靠屋企好似好衰仔,醫生就係話我責任感太大,所以先會咁,要學下病要依賴人
我所承受既痛苦比平常人多
每日都係度喊唔知點算
好想再得到愛同溫暖
自從八歲之後就冇再感覺到

近年識一個日本朋友
佢俾到愛同溫暖我
但維持得好短暫
就係因為一個日本男人奪去咗我依兩樣野
我好憎恨佢點解奪走我得到既野
依樣野令到我再一次感到內心空虛同孤獨
個日本朋友佢幫咗我好多野
好遺憾地俾個日本男人奪走咗

對唔住咁多位
依個係我真正既內心世界
自從嫲嫲走咗之後我感受唔到愛同溫暖
唔洗對唔住 記住冇野係你錯
我絕對明白你嘅感受 將來條路可以好好但都要靠你行出第一步 試下憧憬一下將來 為咗你嫲你要堅強 過去可以很差但你可以當佢只係你人生其中一部分唔係全部 將來可以更好
好想有個另一半陪伴我就已經夠
有咁嘅諗法試下搵個新對象 舊嗰啲就唔好再諗喇
而家試下放低一下以前嘅痛苦 到時另一半出現咗仲洗死咩
呢樣係真的,一個人嘅能力真係好有限,負擔唔到咁多嘢,包括情感上同身體上,學識同人分享,俾你分擔下你嘅痛。
痛都要講出聲,人地先知你痛。
頭先同屋企人嘈交,明知我冇興趣做建築係都要逼我,講明自己鍾意讀日文同政治係都要反對我去讀,仲話我搵唔到野做係我既錯。當時情緒失控想打我屋企人,痛發個刻真係好痛苦。點解我屋企人到依家唔明白個病既嚴重性係點
我父母朋友都鬧我成日有問題就靠自己,咩都收收埋埋。等到自己谷到壓力大爆煲又唔識去叫人幫。我依啲都叫攞黎嘅,內向鐘意自己做事唔鐘意交流。。。
屋企人真係一個好大嘅問題根源引致你發病 你除咗可以上嚟呢度圍爐取暖之外,我都唔知可以點安慰你了。

有無可能搬出去同人share工廈住?離開到屋企我覺得會好幫到你
我感受唔到家庭溫暖
依家都係搵親朋戚友去傾下點做
好想離開依個屋企同佢地斷絕關係
好痛苦點解佢地係要折磨我
仲話叫我咩面對現實
我面對既處境佢地又點會明白
係你屋企人嘅錯唔係你錯 唔好自責
你有興趣就去做唔好理屋企人 佢地唔明白你就唔洗再理佢地
加油有興趣好難得 要好好珍惜
好想離家出走
我根本感受唔到家庭溫暖
聖誕節都唔知點過
唔想再孤伶伶一個
我明白而家記住唔好再理屋企人喇
聖誕節上嚟吹水囉我都自己一個
你去讀日文同政治 可能好快識到另一半呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞