係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
唔叫做開
做過4-5次左右
你又知既
香港應該無幾間公司用掛
首先用熟左tia先
要知道自己用開既tools有咩功能
大陸仲賣緊?
Industrie 4.0, Energy 4.0....乜尻都4.0
push。
巴打係邊度?
一直都對automation有興趣
成日睇ladder diagram夾control panel
想學下點樣有系統咁將想要做既動作,轉番做control logic
咁想問下巴打你工作上既programming 同math 既要求會唔會好高
BMS同PLC唔問 program language喎
機電一體化
過癮架,將來既用處好大,特別係結合埋iot同real time update
It’s a digital era
德國
8年automation design,香港應該唔怕搵唔到工掛
用NX 個 motion controller?
CJ2好似唔夠造
本身有冇programming /數底?
Programming就基本野要識囉 1byte=8bits int=16bit dint=32bit 之類,10進16進制2進制 ,etc。(唔好講笑,文科真係會唔識…
math就睇你係做邊類機
用CJ2M Ethernet Ip
Call下啲set左既position/motion
NX好似係玩servo
Motion sync果類多
兄弟想搵你好耐!!!!!!
想問好L多野
而家你地有冇Cyber Security有關既implementation?
同埋你地寫緊s7comm-plus version幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞