係日本做梗PLC ENGINEER,你問我答

994 回覆
26 Like 22 Dislike
用得cognex嘅人/公司,佢地R&D能力應該有返咁上下,用pc/ipc做 programming 靈活過PLC好多。典型例子就好似SMD IC pick & place嘅機唔會用PLC,因為用PLC寫 teach position依個動作你已經想死
如果簡單認下有無或者件野係咪對齊,用普通 optical sensor做可靠好多

無實際比較過,但係無乜見過高速嘅 image processing系統係配PLC一齊運作
我都想知
玩Wincc OA
西記有出motion control 專用既plc s7-300t s7-1500t
不過好撚貴 而家plc programming language 都係差d <-聽客講
巴打玩過? 成日聽到
睇人demo過,依套野陀地費仲金
早年玩過下image processing,可能 outdated,有錯請屌
cognex嘅系統配PLC依個組合,感覺似用家學齊十八般武藝(靈活多變)去應付公務員體能試(標準化)。
倒不如買套Omron/Keyence vision sensor,影完相直接出座標比PLC會簡單直接
好過好搶 但咩application? 用落pc 度?

TA咩後田 MTBF又係咩黎
我麵覺得食個config 好好多
Plc motion drive only
計數比電腦做好d
剩係用過一次cognex(一年前到)
同Omron一樣
都有個把(free) software
set 好哂之後
wire番個coms去PLC 就OK
咁就將成個image processing交俾camera
而唔係PLC
可否在日本讀PART TIME EE DEGREE?
我工作試過用S7-200。地盤工人籠CONTROL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞